Kes Rogol Ronaldo Disyorkan Untuk Dibatalkan – Hakim AS

Kes Rogol Ronaldo Disyorkan Untuk Dibatalkan – Hakim AS

0
SHARE

CALIFORNIA – Kes rogol sivil terhadap Cristiano Ronaldo berhubung insiden itu yang dipercayai berlaku di bandar raya Las Vegas sepuluh (10) tahun yang lalu disyorkan agar dibatalkan, demikian menurut seorang Hakim Amerika Syarikat (AS).

Mangsa iaitu Kathryn Mayorga yang merupakan seorang bekas model, mendakwa Ronaldo telah menyerangnya di sebuah bilik hotel pada 2009 yang lalu.

Pemain bola sepak antarabangsa Portugal itu sentiasa menafikan tuduhan melakukan serangan seksual tersebut. Dia menegaskan bahawa hubungan intim mereka berlaku secara suka sama suka.

Memetik laporan AFP, kes jenayah terhadap penyerang kelab bola sepak Manchester United itu digugurkan pada dua tahun lalu dengan pendakwa raya mengatakan bahawa Ronaldo tidak ada kemungkinan untuk disabitkan.

Namun, Mayorga yang telah mengetepikan hak untuk tidak mendedahkan identitinya mengemukakan saman sivil untuk menuntut  ganti rugi.

Dalam saranan pada Rabu lepas, Hakim Daniel Albregts mengesyorkan agar usul Ronaldo untuk mengetepikan saman tersebut dibenarkan.

Saranan Albregts  akan disemak oleh seorang hakim lain yang menghakimi kes tersebut.

“Mengetepikan kes Mayorga kerana tindakan peguamnya yang tidak wajar adalah keputusan yang keras,” tulis Albregts.

Peguam Ronaldo, Peter Christiansen menyambut baik cadangan itu.

“Kami gembira dengan tinjauan terperinci pengadilan mengenai perkara ini dan kesediaannya untuk menerapkan undang-undang secara adil berdasarkan fakta dan mengesyorkan pengguguran  kes sivil terhadap Ronaldo,” katanya.