KPDN Sita Lebih 1,000Kg Produk Sejuk Beku Disimpan Bercampur Daging Babi

KPDN Sita Lebih 1,000Kg Produk Sejuk Beku Disimpan Bercampur Daging Babi

0
SHARE

SANDAKAN : Sebuah pasar raya di Batu 8 di sini diserbu pagi tadi selepas disyaki menyimpan produk tidak halal yang bercampur dengan produk halal.

Operasi bersepadu lebih kurang pukul 10.50 pagi itu dilakukan oleh sepasukan pegawai dari Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Kos Sara Hidup (KPDN) Cawangan Sandakan dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Sabah (DOVS) Cawangan Sandakan.

Ketua Pegawai Penguatkuasa Daerah KPDN Cawangan Sandakan, Azdy Zukkry John berkata, hasil pemeriksaan pasukan berkenaan mendapati bilik sejuk (cold room) pasar raya terbabit menyimpan produk halal bercampur dengan produk tidak halal.

Katanya, produk bercampur terdiri daripada nugget ayam, keju, mentega, buah-buahan serta daging babi.

“Sebanyak 1,016.88 kilogram (KG) produk sejuk beku yang terdiri telah disita dengan nilai rampasan keseluruhannya dianggarkan berjumlah RM10,686.80.

“Tindakan kes ini adalah hasil perkongsian maklumat daripada Jabatan Perkhidmatan Veterinar Sabah (DOVS) Cawangan Sandakan.

“Kes ini akan disiasat selanjutnya di bawah Perintah 3, Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011. Jika sabit kesalahan, syarikat terlibat boleh didenda tidak melebihi RM 5,000,000,” katanya dalam kenyataan media di sini, hari ini.

Azdy berkata, KPDN Cawangan Sandakan akan terus menjalankan pemeriksaan serta pemantauan terhadap premis yang menjual produk sejuk beku bagi memastikan pematuhan undang-undang oleh peniaga khasnya di bawah Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011.

“Pengguna juga dialu-alukan untuk membuat aduan mengenai salah laku peniaga menerusi saluran aduan rasmi yang telah disediakan oleh KPDN,” jelas Azdy.