Lagu ‘Malampagi’ Nyanyian Saixse Menjadi Trending Di Tik Tok

Lagu ‘Malampagi’ Nyanyian Saixse Menjadi Trending Di Tik Tok

0
SHARE
Saixse
Saixse ( Sumber Foto: Ihsan SVLTAN )

KUALA LUMPUR – Lagu ‘Malampagi’ hasil karya penyanyi, rapper dan penulis lirik, Saixse, 21, mula menjadi sensasi popular di TikTok sehingga turut melonjak ke atas carta Global dan Tempatan platform itu untuk Jun 2023.

‘Malampagi’ juga mengambil tempat nombor satu di carta harian Spotify Malaysia, sejurus selepas debutnya dengan kiraan penstriman tertinggi, dengan 130,000 aliran harian di platform itu.

Pada bulan yang sama, ‘Malampagi’ juga telah muncul sebagai salah satu daripada tiga lagu teratas carta Industri Rakaman Malaysia (RIM).

Saixse baru-baru ini melancarkan remix ‘Malampagi’, yang menampilkan MK daripada K-Clique. Beliau menerangkan bagaimana lagu hit itu ditafsirkan secara berbeza bagi mereka yang sedang ‘healing’ dan mencari ketenangan daripada masalah masing-masing.

Lirik MK terutamanya, menggalakkan pendekatan positif, dengan menghubungkan semula dan membawa kita lebih dekat kepada Yang Maha Esa.

Dalam hanya 24 jam selepas debutnya di YouTube, video muzik remix ‘Malampagi’, yang turut menampilkan kemunculan beberapa personaliti Malaysia seperti Amir Ahnaff, Fadhli Masoot dan Sky Iskandar, telah mendapat hampir 200,000 tontonan, mempamerkan popularitinya antara peminat muzik tanah air.

Video terbabit diarahkan oleh pelakon dan bakat popular tempatan, Nadhir Nasar dan dibantu oleh Azahari Ali, Afeeq Adzly, dan TM Faris.

Didorong oleh keinginannya untuk berkongsi fikiran dan minat muziknya dengan pendengarnya, Saixse percaya bahawa muzik mempunyai kuasa yang tidak dapat dinafikan untuk meluahkan emosi yang tidak terucap.

Beliau bercita-cita untuk berhubung dengan lebih ramai orang, dengan harapan mereka dapat mengaitkan makna dan cerita disebalik lirik dan lagunya.