Lembaga Pelancongan Sabah Rangkul Anugerah Pelancongan Asia Cemerlang

Lembaga Pelancongan Sabah Rangkul Anugerah Pelancongan Asia Cemerlang

0
SHARE
Joniston
STB menerima Anugerah Lembaga Pelancongan Negeri Terkemuka di Anugerah Pelancongan dan Hospitaliti Asia 2022-2023 ( Sumber Foto: Ihsan STB )

KUALA LUMPUR – Lembaga Pelancongan Sabah (STB) telah dinobatkan sebagai lembaga pelancongan paling cemerlang bagi 2022 pada Anugerah Pelancongan dan Hospitaliti Asia (ATHA) yang julung kali diadakan.

Anugerah itu disampaikan semasa acara ATHA 2022-2023 anjuran bersama TIN MEDIA (Media Perdagangan Bebas Pertama Malaysia) dan Persatuan Sumber Manusia Hospitaliti Asia (AHHRA) di Kuala Lumpur, pada Jumaat (17 Mac).

Pengerusi STB Datuk Joniston Bangkuai dan Ketua Pegawai Eksekutif Noredah Othman hadir untuk menerima anugerah itu.

“Ini adalah rangsangan untuk sebuah agensi kerajaan negeri yang telah diiktiraf sebagai yang terbaik dalam kalangan banyak pesaing, termasuk dari negara lain.

“Kerajaan negeri telah memberi penekanan kepada pelancongan, dan oleh itu adalah penting untuk mempunyai pengurusan dan pemain pasukan yang luar biasa dalam STB.

“Ini bukan sahaja membantu dalam mencapai matlamat pembangunan negeri, tetapi ia juga akan memastikan kerajaan mempunyai agensi terbaik yang bekerja ke arah objektif yang disasarkan,” katanya.

Sementara itu, Noredah berkata memenangi anugerah itu akan menjadi motivasi kepada pasukan STB untuk terus melakukan yang terbaik dalam melonjakkan pelancongan negeri ke tahap baharu.

“Ini menunjukkan komitmen STB terhadap industri, serta dedikasi kakitangan terhadap kerja mereka di dalamnya. Untuk terus menjadikan Sabah sebagai destinasi pelancongan pilihan, kita akan terus meneroka jalan baharu untuk promosi dan kerjasama,” katanya.

Acara terbabit turut menyaksikan empat syarikat pelancongan dan pelancongan dari Sabah menerima anugerah.

Mereka ialah Amazing Borneo Tours and Events (Pengendali Pelancongan Borneo); Borneo Calling Tour and Travel (Pengendali Pelancongan Pengembaraan); D’Seven Travel and Tours (Agensi Pelancongan Hijrah); dan Nadi Borneo Tours (Syarikat Pengangkutan Pelancongan Darat).