Membuat Keputusan Yang Berintegriti Sepatutnya Menjadi Amalan Hidup – Masidi

Membuat Keputusan Yang Berintegriti Sepatutnya Menjadi Amalan Hidup – Masidi

0
SHARE
Masidi
Masidi ketika membaca ikrar dalam Majlis Minggu Integriti Kementerian Kewangan ( Sumber Foto: Ihsan MOF Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Menteri Kewangan Sabah, Datuk Seri Masidi Manjun, menggesa semua kakitangan dan agensi Kementerian Kewangan untuk terus mengamalkan tahap integriti tertinggi.

Berucap pada majlis penutup Minggu Integriti Kementerian Kewangan, Masidi berkata adalah penting untuk Kementerian Kewangan dan agensi di bawahnya menjadi contoh integriti dan etika kerja yang terbaik baik.

“Ini kerana Kementerian sentiasa berada di bawah penelitian khalayak ramai. Apabila kita fikirkan, kita tidak perlukan Minggu Integriti kerana kerja kita dan Kementerian kita memerlukan tahap integriti tertinggi sepanjang masa.

“Walau bagaimanapun, adalah penting untuk kita diingatkan agar kita tidak terpesong ke jalan yang salah.

“Integriti ialah pilihan yang mencerminkan nilai yang kita pegang dalam diri kita sendiri. Ini tentang membuat keputusan untuk menerima kejujuran dan menjauhi rasuah ke arah jalan yang benar,” katanya.

Beliau menekankan keperluan untuk mengamalkan integriti bukan hanya setakat berdakwah.

Katanya, Minggu Integriti berfungsi sebagai peringatan tentang peranan penting hati nurani kita dalam menegakkan integriti setiap hari.

Menurut Masidi, Kementerian Kewangan telah menunjukkan kemajuan dalam kutipan hasil dan penambahbaikan dalam sistem perolehan dan pemberian dengan bimbingan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Ini adalah bukti bahawa integriti banyak memberi manfaat kepada prestasi Kementerian.

“Integriti adalah sumbangan terbesar yang boleh dibuat kepada negeri, dan saya menggesa semua orang untuk
konsisten memilih jalan integriti,” tambahnya.

Minggu Integriti Kementerian Kewangan bermula pada hari Isnin, 14 Ogos dan telah menyaksikan beberapa program yang dijalankan.

Antaranya lafaz Ikrar Integriti, poster dan pertandingan video, kempen derma darah, aktiviti kesihatan dan kecergasan untuk menjadi amalan bukan sahaja di tempat kerja tetapi sebagai gaya hidup.