Mogok Pekerja Kontrak Perubatan Boleh Mengakibatkan ‘Bencana’ – Huazong

Mogok Pekerja Kontrak Perubatan Boleh Mengakibatkan ‘Bencana’ – Huazong

0
SHARE
Persekutuan Persatuan Cina Malaysia (Huazong)...

KUALA LUMPUR – Persekutuan Persatuan Cina Malaysia (Huazong) mengingatkan bahawa mogok pekerja kontrak perubatan kerajaan, termasuk doktor di hospital awam, di seluruh negara, pada saat kritikal memerangi COVID-19 boleh mencetuskan ‘bencana’ yang lain dengan memudahkan penembusan virus itu.

Presidennya, Tan Sri TC Goh mengulas pengumuman Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Jumaat bahawa kerajaan telah bersetuju untuk meningkatkan faedah pekerjaan mereka termasuk memperpanjang kontrak semua pegawai perubatan ‘junior’, pegawai pergigian dan pegawai farmasi selama dua tahun setelah selesai perkhidmatan wajib mereka.

“Mereka harus terus berhubung dengan pihak kerajaan jika mereka mempunyai tuntutan lain untuk mencapai penyelesaian yang baik dan ‘menang-menang…

“Pada masa ini, tidak ada yang lebih penting daripada memerangi COVID-19; oleh itu perkhidmatan pasukan perubatan kita, termasuk pekerja kontrak perubatan, semakin diperlukan negara dan rakyatnya.

“Dedikasi dan penjelasan mereka sememangnya sangat dihargai dan dihargai oleh masyarakat!,” akui Goh.

Dalam satu kenyataan hari ini, Goh yang juga Presiden Persekutuan Persatuan Cina Sabah (FCAS) juga menyokong bantahan Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) terhadap sebarang bentuk mogok oleh pekerja perubatan di negara ini terutamanya pada masa genting ini.

Tan Sri T.C Goh…

Dia sangat bersetuju dengan Presiden MMA, Datuk Dr Subramaniam Muniandy yang mengatakan bahawa, sebagai pekerja perubatan profesional, mereka mesti sentiasa mengutamakan kepentingan pesakit.

Meskipun demikian, Goh juga menyatakan empati dan keprihatinannya terhadap nasib mereka, terutama dalam hal kesejahteraan dan masa depan mereka; dengan demikian dia menyokong inisiatif MMA untuk berunding dengan pemerintah untuk mencari jalan keluar yang baik dan ‘menang-menang’ untuk mengatasi nasib mereka.

Dia sangat berharap agar, setelah keputusan dan pengumumannya baru-baru ini, kerajaan dapat mempercepat pengiriman permintaan utama doktor kontrak untuk keamanan yang lebih baik dalam karier mereka.

Selain itu, dia juga mendesak kerajaan untuk lebih menghargai sumbangan pekerja kesihatan awam, termasuk pekerja kontrak perubatan, sehingga dapat memberikan mereka semangat berkhidmat untuk negara dengan lebih baik.

“Pada saat genting ini, rakyat Malaysia pasti tidak mahu melihat barisan depan kita goyah,” Goh berkata.