NEWCASTLE UNITED KINI KELAB BOLA SEPAK TERMAHAL DI DUNIA

NEWCASTLE UNITED KINI KELAB BOLA SEPAK TERMAHAL DI DUNIA

0
SHARE

LONDON – Newcastle United kini menjadi kelab bola sepak terkaya di Liga Perdana Inggeris (EPL) dan bola sepak dunia berikutan pembelian kelab itu oleh Saudi Arabian Public Investment Fund (PIF).

Ini sekaligus mengakhiri pemilikan 14 tahun Mike Ashley dengan membeli kelab Liga Perdana Inggeris berkenaan.

PIF dipengerusikan sendiri oleh Putera Mahkota Mohammad bin Salman dan Yasir Al-Rumayyan bertindak selaku gabenor yang mengetuai pentadbiran konsortium tersebut.

Putera Mahkota Mohammad bin Salman sendiri juga dipercayai mempunyai kekayaan berjumlah £320 billion. Sebagai perbandingan, nilai kekayaan tersebut adalah 13 kali ganda berbanding kelab-kelab Liga Perdana Inggeris yang lain pada ketika ini.

PIF akan menyediakan sebahagian besar daripada 300 juta pound (RM1,708 juta) pengambilalihan jumlah untuk menukar Newcastle kepada kelab yang bukan sahaja kewangan terbanyak malah terkuat di England.

Newcastle juga menunjukkan dana mereka yang memiliki 320 bilion euro, iaitu hampir 11 kali lebih daripada kelab Manchester City milik Sheikh Mansour.

Senarai sepuluh (10) individu terkaya miliki kelab bola sepak dunia…

Yasir Al-Rumayyan akan menjadi Presiden Eksekutif kelab, dengan pengambilalihan kelab itu yang mana telah mendapat sokongan peminat Newcastle.

“Kami sangat bangga menjadi pemilik baru Newcastle United, salah satu kelab paling terkenal dalam bola sepak Inggeris…

“Kami mengucapkan terima kasih kepada penyokong Newcastle yang sangat setia selama bertahun-tahun dan kami sangat gembira dapat bekerjasama dengan dengan mereka,” katanya.

Mereka juga dilihat bersemangat dan teruja dengan khabar berita itu dan turun ke jalan sekitar Newcastle St James Park untuk meraikan pemergian Ashley serta menyambut pemilik baharu Newcastle United.

Setahun yang lalu, Liga Perdana Inggeris (EPL) tidak menyetujui pembelian Newcastle oleh PIF kerana pertikaian antara Arab Saudi dan beIN Sports, yang memiliki hak TV untuk persaingan di negara itu, kerana saluran tersebut mendakwa negara itu berada di belakang siaran ‘lanun’ (merujuk kepada cetak rompak) yang menyiarkan permainan secara haram selama bertahun-tahun.

Walau bagaimanapun, Liga Perdana Inggeris (EPL) menerima jaminan yang mengikat bahawa Arab Saudi tidak akan terlibat dalam pengurusan kelab dan memberi ‘lampu hijau’ untuk pengambilalihan itu berlaku.

Newcastle kini berada di tangga kedua teratas dalam liga setelah hanya mengutip tiga mata dari tujuh perlawanan pembukaan mereka musim ini.

Dalam pada itu, beberapa nama besar pengendali atau Pengurus pasukan dikaitkan dengan kelab termahal Newcastle sejak pengambilalihan diumumkan.

Gerrard, Lampard dan Fonseca antara calon yang dikaitkan untuk dibawa masuk ke Newcastle United…

Antara nama-nama yang dikaitkan untuk dibawa ke Newcastle United adalah seperti Antonio Conte, Eddie Howe, Brendan Rodgers, Steven Gerard, Frank Lampard dan Paulo Fonseca.