Olimpik Tokyo 2020 Dilaksanakan Tanpa Kehadiran Penonton

Olimpik Tokyo 2020 Dilaksanakan Tanpa Kehadiran Penonton

0
SHARE

PARIS, PERANCIS – Ketika beberapa negara Eropah menguatkuasakan langkah perintah berkurung bagi membendung wabak COVID-19 yang semakin meningkat, penganjur Olimpik Tokyo terpaksa mengumumkan larangan kehadiran penonton luar negara pada temasya itu atas faktor keselamatan.

Walaupun lebih 400 juta dos vaksin disuntik di seluruh dunia, penganjur Olimpik Tokyo 2020 masih berharap sukan musim panas itu sebagai peluang menunjukkan bukti kejayaan manusia dalam memenangi virus ini.

Bagaimanapun, Sabtu lalu Ketua Olimpik Tokyo 2020, Seiko Hashimoto mengumumkan penonton kejohanan itu dari luar negara dilarang menghadiri temasya itu kerana dikhuatiri berisiko mengundang ramai orang luar ke Jepun.

“Kita harus memastikan persekitaran yang selamat dan aman bagi semua peserta. Ini keputusan yang tidak dapat dielakkan,” katanya.

Larangan itu yang belum pernah dibuat sebelum ini akan menjadikan Olimpik Tokyo yang pertama berlangsung tanpa penonton dari luar negara di tempat kejohanan diadakan.

Sementara itu, penduduk di Poland, sebahagian Perancis dan ibu negara Ukraine berdepan langkah sekatan baharu, dengan kebanyakan kedai ditutup dan orang ramai digesa bekerja dari rumah.

Di bahagian lain Eropah, kekecewaan terhadap perintah sekatan terus meningkat, menyaksikan pergaduhan dan demonstrasi anti sekatan berlaku di bandar Kassel, Jerman, manakala ribuan menyertai tunjuk perasaan di Liestal, Switzerland dan London.

Penunjuk perasaan memegang sepanduk ‘Tamatkan perintah berkurung’ dan ‘pemberontak Corona’, di Kassel, anjuran kumpulan yang berjaya menarik sokongan aktivis berhaluan kiri dan kanan serta anti vaksin dan ahli teori konspirasi.

Di Afrika, Presiden Madagascar, Andry Rajoelina mengulangi keraguan vaksinnya sendiri, dan menambahkan ia akan menjadi ubat herba yang belum pernah diuji walaupun dikatakan akan melindungi beliau dan keluarganya.

Menurut data AFP, wabak masih meningkat di seluruh dunia, dengan jumlah jangkitan COVID-19 baharu meningkat di seluruh dunia sebanyak 14 peratus sejak seminggu lalu.

Lebih satu pertiga penduduk Perancis kini berada dalam keadaan perintah berkurung kerana negara itu dan beberapa negara jiran Eropah, memerangi gelombang ketiga pandemik itu.

Tetapi perintah sekatan lebih longgar dilaksanakan berbanding tahun lalu, dengan sekolah tetap dibuka dan salon rambut, pembuat kasut serta coklat dimasukkan ke dalam senarai perniagaan dibenarkan menerima pelanggan.