PARLIMEN DIJANGKA BUBAR DALAM MASA TERDEKAT?

PARLIMEN DIJANGKA BUBAR DALAM MASA TERDEKAT?

0
SHARE

KUALA LUMPUR – Parlimen dijangka akan dibubarkan dalam masa terdekat? Ini lah persoalan yang timbul selepas Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada petang Ahad menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Pertemuan bersama raja di Istana Negara itu tanpa keriangan media seperti biasa di luar pintu pagar kerana mereka telah berkumpul pada sambutan Maulidur Rasul peringkat kebangsaan di Kuala Lumpur World Trade Centre.

Perdana menteri difahamkan meminta hadirin untuk mendapatkan perkenan raja bagi pembubaran Parlimen.

Kredit Foto: Facebook rasmi Istana Negara…

“Pembubaran Parlimen mungkin seawal esok (10 Okt),” kata sumber New Straits Times.

Difahamkan juga, Perdana Menteri akan menghantar Yang di-Pertuan Agong untuk lawatan khasnya ke United Kingdom mulai esok hingga 16 Okt.

Lawatan khas baginda dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah ke London termasuk pertemuan dengan Raja Charles III di Istana Buckingham pada 12 Okt (Rabu).

Pemimpin UMNO juga dijangka telah menghadiri mesyuarat majlis tertinggi khas pada jam lapan malam tadi.

Dalam jemputan bertarikh 7 Okt itu sumber parti mendedahkan bahawa ianya akan dipengerusikan Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi…

“Mari kita tunggu dan lihat. Perdana Menteri (Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob) mungkin memberi taklimat semasa mesyuarat malam esok (10 Okt),” katanya.

Setiausaha Eksekutif UMNO Datuk Sumali Reduan mengesahkan mesyuarat khas majlis tertinggi itu esok.

“Ya (mesyuarat khas majlis tertinggi sedang berlangsung esok),” katanya dalam jawapan ringkas menerusi WhatApp kepada Berita Harian.