PBS Mesti Bermula Sekarang Jika Mahukan Kerusi Tuaran

PBS Mesti Bermula Sekarang Jika Mahukan Kerusi Tuaran

0
SHARE
Presiden Parti Bersatu Sabah Datuk Seri Dr Maximus Ongkili menerima 556 borang keahlian daripada bekas timbalan ketua Pusat Mengundi Daerah (PDM) UPKO Lokub Gohun Guntalib semasa AGM N15 Kiulu ke-36 dan ke-37, pada Selasa...

KIULU, SABAH – Ahli Parti Bersatu Sabah (PBS) mesti segera memulakan kerja untuk merampas kerusi Parlimen Tuaran pada pilihan raya umum akan datang.

Presidennya, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata PBS tidak boleh dengan yakin menuntut kemenangan “automatik” ke atas kerusi Tuaran tanpa kerja keras dan komitmen semua ahli.

“Kita tidak boleh katakan ia akan menjadi kemenangan automatik untuk PBS, kerana walaupun kita mempunyai dua daripada empat kerusi DUN di bawah Tuaran iaitu Tamparuli dan Kiulu, yang lain adalah Sulaman dan Pantai Dalit.

“Kalau boleh, kita perlu mula bekerja sejurus selepas mesyuarat agung tahunan, tetapi saya percaya, jentera kita sudah bersedia…

Presiden Parti Bersatu Sabah Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, diapit Adun N15 Kiulu merangkap Ketua PBS Kiulu Bahagian Datuk Joniston Bangkuai, disambut anggota PBS sejurus ketibaan beliau untuk penutupan Mesyuarat Agung Tahunan Kiulu ke-36 dan ke-37 pada Selasa…

“Apa yang lebih penting ialah untuk bersedia bila-bila masa untuk menentang Tuaran,” katanya.

Mengenai perkembangan lain, Maximus juga berkata beliau terus berusaha untuk memulihkan hak dan tuntutan rakyat Sabah dan Sabah, seperti yang termaktub di bawah Perjanjian Malaysia 1963.

“Sebenarnya ini adalah perjuangan teras PBS sejak penubuhannya pada 1985, jauh sebelum saya dilantik untuk menyelia Hal Ehwal Sabah dan Sarawak di bawah Jabatan Perdana Menteri.

Presiden Parti Bersatu Sabah Datuk Seri Dr Maximus Ongkili disertai Adun Kiulu merangkap Ketua PBS N15 Bahagian Kiulu Datuk Joniston Bangkuai, dan pemimpin PBS lain dalam upacara pemotongan kek bagi menandakan acara itu, pada Selasa…

“Dan kini sebagai Menteri yang bertanggungjawab bagi Hal Ehwal Sabah dan Sarawak, saya hanya meneruskan kerja-kerja dan tugas-tugas seperti yang ditetapkan di bawah agenda PBS.

“Insya-Allah, kita akan dapat memulihkan hak kita, sepenuhnya pada masa akan datang,” katanya.