Pegawai Bank Dalang Jual Beli Tanah Felda Palsu Ditahan SPRM

Pegawai Bank Dalang Jual Beli Tanah Felda Palsu Ditahan SPRM

0
SHARE
Gambar sekadar hiasan...

KOTA KINABALU, SABAH – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menahan seorang lagi pegawai bank di Sabah kerana dipercayai terbabit bersekongkol dengan sindiket yang menawarkan penjualan tanah milik Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) di Melaka.

Suspek lelaki berusia sekitar 40-an ini, dipercayai merupakan dalang bagi membantu urusan pembukaan akaun perbankan atas nama Felda yang palsu bagi membolehkan sindiket terbabit melakukan urusan transaksi jual beli dengan pembeli.

Perintah reman selama enam hari sehingga 19 Jun 2024 terhadap dikeluarkan Majistret Wan Farrah Fariza Wan Ghazali selepas permohonan dibuat SPRM di Mahkamah Majistret Kota Kinabalu, hari ini.

Menurut sumber, suspek ditahan ketika hadir bagi dirakamkan keterangan di Pejabat SPRM Sabah, sekitar jam 9.45 malam tadi.

“Tangkapan ke atas suspek ini adalah susulan penahanan lapan individu membabitkan lima lelaki di Kuala Lumpur dan dua wanita bersama seorang lelaki yang ada antaranya berjawatan sebagai pegawai bank, broker, pengarah syarikat dan orang awam, Selasa lalu.

“Suspek dipercayai bertindak bagi memastikan akaun perbankan atas nama Felda palsu itu dapat dibuka agar pembeli yakin bahawa urusan jual beli tanah berkenaan adalah ‘genuine’,” katanya.

Menurut sumber itu lagi, sehingga kini SPRM telah merakam percakapan 16 individu termasuk seorang pegawai kanan dan dua kakitangan Felda selain syarikat pemaju sejak Isnin lalu.

Sementara itu, Pengarah Bahagian Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AML) SPRM, Datuk Mohamad Zamri Zainul Abidin ketika dihubungi mengesahkan tangkapan terhadap suspek kesembilan berkenaan.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta SPRM 2009 dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLATFPUAA).