Peningkatan Jumlah Kes Baharu COVID-19 Di Korea Selatan Berlaku Pada Perayaan Krismas

Peningkatan Jumlah Kes Baharu COVID-19 Di Korea Selatan Berlaku Pada Perayaan Krismas

0
SHARE

SEOUL – Korea Selatan melaporkan jumlah kes COVID-19 tertinggi semalam, ketika perayaan Krismas di negara itu diganggu oleh gelombang ketiga virus berkenaan yang teruk.

Negara ini telah dipuji sebagai model bagaimana memerangi virus itu, dengan orang ramai yang sebahagian besar mengikuti panduan rasmi, tetapi semalam telah menyaksikan sebanyak 1,221 jangkitan baharu.

“Kami sangat mengesyorkan dan meminta agar anda membatalkan semua pertemuan dan perjumpaan anda, walaupun dengan ahli keluarga terdekat anda,” kata Yoon Tae-ho dari Ibu Pejabat Pengurusan Bencana Pusat.

Memetik laporan AFP, Sebanyak 70 peratus )70%) kes baharu datang dari wilayah Seoul yang lebih besar, yang menempatkan separuh daripada 52 juta penduduk negara itu.

Dalam percubaan untuk membendung peningkatan jumlah jangkitan, mulai Rabu lalu, pegawai melarang perhimpunan sosial lebih dari empat orang di wilayah Seoul sehingga 3 Januari.

Gereja telah beralih ke upacara dalam talian atau berskala kecil, dan pusat peranginan ski dan taman nasional telah ditutup di seluruh negara.

Di Gereja Full Gospel Yoido di Seoul, satu daripada gereja Protestan terbesar di Korea Selatan, hanya sekitar 15 kakitangan, ahli koir dan seorang pastor – semuanya memakai pelitup muka – menghadiri upacara Krismasnya, yang disiarkan dalam talian.

“Biasanya gereja kami dapat menampung hingga 12,000 orang,” kata Park Jae-woo, seorang anggota gereja, kepada AFP, yang menggambarkan bahawa tidak dapat meraikan orang lain sebagai ‘memilukan’.

“Tetapi kami memahami sepenuhnya bahawa peraturan penjarakan fizikal diperlukan untuk melindungi nyawa.”

Hanya 15 penganut Katolik yang dibenarkan menghadiri perhimpunan Krismas di Katedral Myeongdong di tengah Seoul, dan mereka harus membuat tempahan terlebih dahulu untuk mengambil bahagian.

Mereka yang tidak mendapat tempat dilihat berdoa di luar katedral, memakai pelitup muka, di hadapan patung Virgin Mary.

Korea Selatan telah memperluas program ujian besar-besarannya – menyediakan ujian secara percuma di wilayah Seoul hingga 3 Januari – dan lebih 118,000 ujian dilakukan pada hari Khamis sahaja, kata pihak berkuasa.

Kes baru juga muncul dari berbagai tempat dan masyarakat dalam beberapa minggu terakhir, termasuk kemudahan perawatan jangka panjang, penjara, unit tentera, gereja dan sekolah, sementara hospital di daerah ibu kota mengalami masalah kekurangan tempat tidur unit rawatan rapi (ICU).