RM16.89 JUTA UNTUK PEMBANGUNAN BELIA SABAH

RM16.89 JUTA UNTUK PEMBANGUNAN BELIA SABAH

0
SHARE
Masidi
Menteri Kewangan negeri, Datuk Masidi Manjun mewakili Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor ketika berucap dalam Majlis Makan Malam Amal Ulang Tahun ke-25 MYTC di Magellan Sutera ( Sumber Foto: Ihsan MOF Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Kerajaan negeri memperuntukkan RM16.89 juta untuk melaksanakan pelbagai program belia membabitkan pembangunan kepimpinan dan kemahiran bagi memperkasakan belia selaras dengan Dasar Belia Sabah.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata pihaknya komited terhadap pembangunan belia dan mengakui cabaran yang dihadapi oleh institusi seperti Pusat Latihan Belia Montfort (MYTC), yang kekurangan sumber pendapatan tetap dan komited untuk menyokong mereka.

“Kerajaan persekutuan dan negeri telah memperkenalkan pelbagai inisiatif untuk memastikan organisasi seperti MYTC mendapat manfaat, termasuk peningkatan peruntukan bajet untuk institusi Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) untuk meningkatkan ketersediaan sumber dan pengembangan skim biasiswa dan dermasiswa untuk pelajar, antara lain,” katanya.

Hajiji berkata demikian ketika berucap pada Majlis Makan Malam Amal Ulang Tahun ke-25 MYTC di Magellan Sutera, semalam.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Menteri Kewangan negeri, Datuk Masidi Manjun.

Beliau berkata kerajaan negeri komited untuk menyokong misi MYTC untuk membantu belia yang kurang bernasib baik dengan menawarkan mereka peluang untuk memecahkan kitaran kemiskinan dan mencapai potensi penuh mereka.

Menurutnya, ia merupakan satu peristiwa penting bagi MYTC meraikan 25 tahun dalam mendidik belia.

“Memandangkan ekonomi Sabah meneruskan pertumbuhan positif, pembangunan belia memainkan peranan penting dalam kemajuan ekonomi wilayah kita.

“Graduan MYTC bukan sahaja pekerja mahir, mereka adalah individu yang menyumbang secara signifikan kepada pertumbuhan dan kemajuan masyarakat kita.

“Mereka menunjukkan bahawa pendidikan teknikal dan vokasional adalah sama berharga dan berkuasa dalam membentuk masa depan yang lebih baik untuk belia Sabah.

“Program pembentukan watak Montfort amat perlu diberi perhatian. Misinya untuk memperkasakan belia dan memanfaatkan potensi penuh mereka, terutamanya mereka dari pedalaman dan mereka yang tercicir daripada pendidikan arus perdana, adalah dipuji.

“Inisiatif ini selaras dengan aspirasi Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) dan menekankan komitmen kerajaan negeri terhadap pemerkasaan belia dengan menyediakan peluang kepada golongan muda untuk mengembangkan kemahiran mereka dan menyumbang secara signifikan kepada ekonomi dan masyarakat negeri,” katanya.

Hajiji juga menyeru MYTC untuk melihat ke hadapan dan mengikuti perkembangan pesat dunia pekerjaan, yang didorong oleh kemajuan teknologi dan perubahan lanskap ekonomi.

“Institusi pendidikan kita yang termasuk TVET mesti menyesuaikan diri dengan perubahan ini untuk kekal relevan dan berkesan. Saya yakin MYTC akan terus menerajui hal ini.

“Dengan menerima teknologi baharu, memupuk inovasi, dan mengukuhkan kerjasama industri, MYTC boleh terus menyediakan pendidikan vokasional yang memenuhi keperluan masa kini dan masa depan,” katanya.

Hajiji juga berbesar hati untuk menyatakan rancangan MYTC untuk menghidupkan semula Program Perempuan, yang sejajar dengan usaha negeri untuk menggalakkan kesaksamaan gender dan memperkasakan wanita dalam kedua-dua peranan ekonomi dan kepimpinan.

“Dengan memberi tumpuan kepada pembangunan wanita muda, MYTC menyumbang kepada landskap sosio-ekonomi yang lebih inklusif dan seimbang di Sabah,” katanya.

Hajiji turut merakamkan ucapan terima kasih kerajaan negeri kepada Brothers of St. Gabriel, Lembaga Gabenor MYTC, Pengurusan dan kakitangan MYTC atas dedikasi dan kerja keras mereka yang telah menjadikan institusi ini sebagai tonggak masyarakat dan memberi peluang kedua kepada belia.

“Kepada pelatih dan alumni, anda adalah kebanggaan MYTC dan penggerak di sebalik kejayaannya. Terima kasih juga, kepada semua rakan industri dan penaja atas sokongan tidak berbelah bahagi mereka.

“Di samping itu, ucapan terima kasih kami juga sampaikan kepada Tan Sri Bernard Dompok, yang telah menyumbang kepada misi ini,” katanya.