Rusia Akan Kumpul Wakil Hamas, Jihad Islam dan Kumpulan Palestin di Moscow

Rusia Akan Kumpul Wakil Hamas, Jihad Islam dan Kumpulan Palestin di Moscow

0
SHARE
Palestin
Gambar hiasan

MOSCOW, RUSIA – Moscow akan menjadi tuan rumah pertemuan antara Palestin pada akhir Februari, di mana Rusia telah menjemput semua organisasi Palestin, termasuk Hamas dan Jihad Islam Palestin.

Agensi berita Ukrinform, memetik Perdana Menteri Pihak Berkuasa Kebangsaan Palestin (PNA) di Munich, Mohammad Shtayyeh, mengesahkan telah menerima jemputan tersebut untuk tarikh 26 Feb (Isnin).

“Jadi kita akan lihat jika Hamas bersedia untuk mencapai persefahaman dengan kita, maka kita akan bersedia untuk bekerjasama.

“Sekiranya Hamas tidak bersedia, ia akan jadi cerita yang berbeza,” katanya.

Mengikut The Insider yang memetik wakil khas Presiden Rusia untuk Timur Tengah dan Afrika, Mikhail Bogdanov berkata, kesinambungan perang pada 7 Oktober tahun lalu adalah malapetaka bagi semua orang.

“Kami tidak boleh menerima hakikat bahawa orang awam telah terbunuh.

“Kita tidak boleh membiarkan kitaran keganasan terus berlaku. Isu Palestin mesti diselesaikan. Sekarang adalah masa untuk mencari penyelesaian,” katanya.

Bogdanov mendakwa bahawa semua wakil Palestin yang duduk di negara yang berbeza, termasuk Syria dan Lubnan telah dijemput ke acara itu di Moscow.

Gerakan Jihad Islam di Palestin adalah kumpulan separa tentera Arab Islam yang beribu pejabat di Damsyik, Syria, dengan matlamat rasmi melancarkan perang untuk memusnahkan Israel dan mewujudkan negara Islam Palestin.

Kebanyakan negara Barat, terutamanya Amerika Syarikat dan EU, serta Israel, mengiktiraf organisasi ini sebagai pengganas.

Jihad Islam pula mengisytiharkan Israel, Amerika Syarikat dan rejim Arab yang pro-Barat sebagai penjelmaan imperialisme dan menganggap mereka sebagai sasaran perjuangannya.