Sabah Berhak Urus Import Dan Pengeluaran Beras Sendiri

Sabah Berhak Urus Import Dan Pengeluaran Beras Sendiri

0
SHARE
Menteri Pertanian dan Perikanan, Datuk Seri Dr. Jeffrey Kitingan...

KOTA KINABALU, SABAH – Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan mahu kerajaan Persekutuan mempertimbangkan semula bagi membenarkan Sabah mengimport beras sendiri.

“Autonomi untuk menguruskan pengimportan dan pengeluaran beras bukan sekadar permintaan tetapi hak asasi bagi Sabah untuk menangani keperluan khusus dan kebajikan rakyatnya dengan lebih baik,” katanya dalam satu kenyataan.

Jeffrey, yang juga Menteri Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan, berkata keperluan dan keadaan Sabah sama sekali berbeza berbanding Semenanjung Malaysia.

“Kami mempunyai autonomi wilayah dan keupayaan untuk menguruskan import dan pengeluaran beras kami sendiri harus berada dalam bidang kuasa kami.

“Pendekatan desentralisasi sebegini akan memperkasakan Sabah dan Sarawak untuk bertindak balas dengan lebih berkesan kepada bekalan dan permintaan tempatan, sekaligus memastikan rakyat kita diberi perkhidmatan yang lebih baik,” katanya.

Bagi memudahkan peralihan itu, Jeffrey mencadangkan sekurang-kurangnya 50 peratus daripada import beras perlu diuruskan oleh Sabah untuk Sabah.

Beliau berkata ini akan memberi peluang kepada Sabah untuk membuktikan keberkesanan kawalan tempatan ke atas bekalan makanannya, tanpa membongkar sepenuhnya sistem sedia ada.

“Ia berfungsi sebagai jalan tengah yang membolehkan penilaian dan pelarasan mengikut keperluan,” katanya.

Jeffrey turut mengkritik sokongan berterusan terhadap sistem monopoli dalam import beras kerana percaya ia bukan sahaja merugikan ekonomi malah tidak produktif untuk kemajuan Sabah dan rakyatnya.

Beliau berkata ketiadaan persaingan dalam sistem monopoli, terutamanya yang menjejaskan sesuatu yang penting seperti bekalan makanan, memupuk persekitaran yang terdedah kepada genangan dan rasa puas hati.

“Saya difahamkan bahawa monopoli ini akan berakhir pada 2031. Tetapi kuasa seperti ini boleh membawa kepada tingkah laku yang tidak bertanggungjawab dan mungkin tidak memberi manfaat kepada rakyat Sabah,” katanya.

Beliau berkata hujah bahawa persaingan membawa kepada ketidakcekapan adalah tidak betul.

“Sebaliknya, persaingan memupuk inovasi dan kecekapan. Syarikat dan organisasi, apabila berhadapan dengan persaingan, didorong untuk menyelaraskan operasi, mengurangkan ketidakcekapan, dan berinovasi.

“Dalam konteks pengimportan dan pengeluaran beras, ini boleh membawa kepada kaedah pertanian yang lebih baik, hasil yang lebih tinggi, dan harga yang lebih kompetitif, memberi manfaat kepada pengguna dan pengeluar,” katanya.