SAPP Sokong Penuh Aspirasi Perikatan Nasional Bangkitkan Kembali Sabah

SAPP Sokong Penuh Aspirasi Perikatan Nasional Bangkitkan Kembali Sabah

0
SHARE
Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee...

KOTA KINABALU, SABAH – Parti Maju Sabah (SAPP) lulus ujian ketahanannya sebagai sebuah parti politik setelah bertahan dua belas (12) tahun dalam Pembangkang selepas meninggalkan Barisan Nasional (BN) yang memerintah pada tahun 2008, kata Presidennya Datuk Yong Teck Lee.

Yong menyatakan bahawa pada tahun 1995, setahun setelah pembentukan SAPP, parti itu telah merumuskan budaya parti untuk menrap nilai “tahan tukul”.

“Pemimpin dan anggota yang tetap setia pada parti harus bangga bahawa kami telah lulus ujian daya tahanan…

“Ketahanan diserap sebagai budaya parti kami kerana, pada masa itu, kami merasakan bahawa Sabah tidak mempunyai parti yang dapat bertahan lama. Sebilangan besar, jika tidak semua, parti-parti politik Sabah setelah kehilangan kuasa atau kalah pilihan raya hilang begitu saja,” katanya.

“Pada tahun 1995, SAPP percaya bahawa SAPP suatu hari akan kehilangan kuasa sepenuhnya. Sejujurnya, saya tidak menyangka bahawa hari ketika kita kehilangan kuasa akan datang begitu cepat ketika parti baru berusia 14 tahun.

Akibatnya, semua pemimpin akar umbi kita seperti ketua kampung, Kapitan dan ahli majlis telah dihapuskan sepenuhnya,” kata Yong dalam ucapan selama 30 minit yang disampaikan dalam talian kepada 265 peserta yang berdaftar termasuk 23 pemerhati di seluruh Sabah.

“Menjelang pilihan raya 2013, SAPP langsung tidak mempunyai pemenrintah yang tinggal. Segala pembohongan jahat dilontarkan oleh lawan kami. Parti kami kalah lagi dalam pilihan raya 2018,” kata Yong.

Yong berkata, dia berasa bangga pada ahli tidak pernah berputus asa demi SAPP.

“Saya percaya dengan kamu tetap teguh dalam parti, bahawa perjuangan parti suatu hari nanti akan menyaksikan kebangkitan parti itu lagi…

“Walaupun parti kami tidak memegang jawatan di kerajaan pusat dan kami juga bukan anggota kabinet Sabah, kami merasakan dan bekerja sebagai sebahagian daripada kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS),” kata Yong.

Yong menyatakan bahawa cara SAPP kembali ke arus perdana politik adalah dengan cara terhormat.

“SAPP menarik diri dari BN pada tahun 2008 ketika BN masih kuat dan berkuasa. Tetapi SAPP tidak kembali ke arus perdana politik dengan cara BN. SAPP juga tidak menyertai Pakatan Harapan yang memerintah ketika itu yang telah menunjukkan permusuhan terhadap otonomi Sabah dan Sarawak…

“Situasi politik yang bergolak pada bulan Februari 2020 telah membawa landskap politik baru di mana sebuah kerajaan persekutuan baru dibentuk yang dipimpin oleh Perdana Menteri kita Tan Sri Muhyiddin Yassin,” Yong mengingatkan para hadirin.

Tan Sri Muhyiddin Yassin…

“Dengan yakin bahawa Tan Sri Muhyiddin dapat membawa harapan baru untuk Sabah dan Malaysia, SAPP bergabung dengan Perikatan Nasional (PN) sebagai ahli pengasas…

“Ianya fakta bahawa SAPP tidak mempunyai Ahli Parlimen atau Ahli Majlis pada masa itu namun SAPP diterima menjadi PN menunjukkan bahawa sumbangan SAPP kepada PN dan kepada negara dan Sabah bukan kerana kita mempunyai Ahli Parlimen atau YB.

“Saya percaya penerimaan kita ke dalam PN adalah kerana SAPP berkesan sebagai kekuatan pertempuran yang dapat menyumbang dalam banyak cara untuk membangun negara dan memperkukuhkan PN di Sabah,” kata Yong.

Mengenang politik Sabah pada tahun 2020, Yong mengatakan bahawa SAPP melihat bagaimana kerajaan di bawah Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengembalikan keharmonian dan kedaulatan undang-undang.

Dengan yakin bahawa PN dapat menyelamatkan Sabah dari tuntutan Filipina terhadap Sabah yang diisytiharkan oleh Filipina dengan kuat pada masa itu, dan bahawa kerajaan PN dapat menyelesaikan masalah pendatang haram Sabah, SAPP memutuskan untuk bergabung dengan PN.

SAPP juga melihat peluang pemenuhan Perjanjian Malaysia 1963 ketika kabinet Persekutuan dibentuk dalam Pertandingan tahun lalu (2020) seperti yang dinyatakan oleh Perdana Menteri ketika mengumumkan barisan kabinetnya.

“Begitu juga, kami juga percaya bahawa pemerintah PN dapat menghidupkan semula ekonomi Sabah…

“Saya masih ingat bahawa ketika Perdana Menteri, sebagai Ketua PN, menyerahkan surat PN yang mengakui SAPP menjadi PN, dia menyambut baik SAPP sebagai pihak yang dapat menyumbang ke arah pembangunan negara, memperkuat PN dan membantu kerajaan Persekutuan dalam membangun Sabah,” katanya lagi.

Menyebut Datuk Seri Hajiji sebagai “pemimpin inklusif” yang dapat menyatukan rakyat Sabah, Yong juga menyatakan sokongan berterusan parti itu kepada Ketua Menteri, Datuk Seri Hj. Hajiji Mohd. Noor, yang juga ketua Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan Perikatan Nasional (PN) Sabah yang berkuasa.

Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor…

Yong juga meminta anggota SAPP untuk memahami, dan menyokong sepenuhnya Pelan Sabah Maju Jaya (SMJ) yang merupakan rancangan pembangunan Sabah.