Status Triple Crown UNESCO Sabah Terus Dipuji

Status Triple Crown UNESCO Sabah Terus Dipuji

0
SHARE
Joniston
Datuk Joniston Bangkuai dan Datuk Zakri Jaafar (tiga kanan) melancarkan buku panduan burung bertajuk "A Naturalist's Guide to Borneo's Birds (edisi ke-4)" yang dikarang oleh Wong Tsu Shi dari Sabah dan diterbitkan oleh John Beaufoy (tiga kiri) - ( Sumber Foto: Ihsan STB )

LONDON – Seorang penerbit sejarah British memuji pencapaian luar biasa tiga mahkota (Triple Crown) Sabah sebagai pemangkin kuat yang bersedia untuk menghidupkan semula daya tarikan yang mendalam dengan hidupan liar luar biasa di negeri itu.

John Beaufoy, seorang peminat hidupan liar, percaya penghargaan itu bukan sahaja akan memperdalam penghargaan dunia terhadap keajaiban ekologi Sabah tetapi juga menyeru kepada khalayak global untuk meneroka kepelbagaian biologi yang kaya di rantau ini.

“Saya mendapat keistimewaan melawat Sabah beberapa kali sejak 25 tahun lalu. Dengan status tiga mahkota UNESCO yang baharu, saya yakin ia akan mengangkat Sabah, terutamanya Taman Kinabalu, ke puncak destinasi sejarah hidupan liar,” katanya.

Beaufoy berkongsi pandangannya selepas pelancaran Geopark Global UNESCO Kinabalu Sabah semasa Pasaran Perjalanan Dunia 2023 di Excel London pada Isnin lepas.

Pelancaran itu diserikan oleh Penolong Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Datuk Joniston Bangkuai dan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke United Kingdom, Datuk Zakri Jaafar.

Pada masa yang sama, mereka turut melancarkan buku panduan burung bertajuk “A Naturalist’s Guide to Borneo’s Birds (edisi ke-4)” yang dikarang oleh Wong Tsu Shi Sabah dan diterbitkan oleh John Beaufoy Publishing.

Beaufoy menegaskan bahawa Sabah telah menarik sebilangan besar peminat hidupan liar UK yang tidak sabar-sabar untuk meneroka hidupan liar yang pelbagai di negeri itu, daripada hidupan burung kepada rama-rama dan mamalia.

Beliau percaya status Geopark Global UNESCO akan bertindak sebagai magnet yang kuat, menggalakkan lebih ramai peminat hidupan liar untuk menganggap Sabah sebagai destinasi utama untuk memerhati hidupan liar.

Sementara itu, Zakri menekankan bahawa pengiktirafan UNESCO terbaru ini meluaskan impaknya melangkaui Sabah, merangkumi seluruh Malaysia.

Beliau berkata pengiktirafan itu sudah pasti akan meningkatkan status global Sabah dan Malaysia, meletakkan mereka di barisan hadapan pengiktirafan dan penghargaan antarabangsa.

Bercakap mengenai ketibaan pelancong UK ke Malaysia, Zakri menyatakan bahawa negara itu mengalu-alukan lebih 400,000 pelancong dari UK sebelum wabak itu.

“Walaupun menghadapi cabaran yang ditimbulkan oleh wabak itu, sehingga September tahun ini, lebih 100,000 pelawat UK telah pun pulang ke Malaysia, menandakan statistik yang menjanjikan.

“Peluang yang banyak wujud untuk meningkatkan lagi bilangan pelawat UK ke Malaysia, dan saya yakin bahawa status Geopark Global UNESCO yang diberikan kepada Sabah akan menjadi tarikan menarik bagi pelancong UK untuk meneroka flora dan fauna unik yang ditawarkan Malaysia, ” katanya.

Sabah mencapai status tiga mahkota selepas UNESCO mengiktiraf Geopark Nasional Kinabalu sebagai Geopark Global pada Mei tahun ini.

Pencapaian ini telah menjadikan Sabah destinasi ketiga di dunia untuk mencapai mahkota tiga yang diidamkan ini, selepas Shennongjia di China dan Pulau Jeju di Korea.

Dua lagi “mahkota” UNESCO Sabah ialah Taman Kinabalu, yang ditetapkan sebagai Tapak Warisan Dunia pada Disember 2000, dan Rizab Biosfera Banjaran Crocker, yang diisytiharkan pada Jun 2014.

Dalam ucapannya, Joniston menegaskan komitmen tidak berbelah bahagi kerajaan Sabah terhadap pemuliharaan alam sekitar dan amalan pelancongan mampan.

“Pasaran Pelancongan Dunia 2023 adalah peristiwa penting bagi Sabah kerana ia memberi kami peluang untuk mempamerkan permata mahkota UNESCO terbaru kami kepada dunia, menonjolkan geologi yang luar biasa, ekosistem yang kaya, komuniti tempatan, dan kerja pemuliharaan yang menjadi pengiktirafan UNESCO. 

“Sabah bukan semata-mata destinasi tetapi ikrar untuk memelihara keajaiban alam semula jadi planet ini untuk generasi akan datang.

“Kerajaan negeri berhasrat untuk memperkasakan komuniti luar bandar dalam Geopark Kinabalu dengan melibatkan mereka dalam pemuliharaan dan industri pelancongan.

“Pengiktirafan ini sebagai Geopark Global UNESCO ke-195 mengukuhkan kedudukan Sabah di persada dunia, dan kami menjemput pelancong dan pelancongan global untuk merasai kemegahan Geopark yang luar biasa ini, menyumbang kepada pembangunan dan kesedaran globalnya,” tambahnya.