Suami Isteri Warga Emas Berhadapan Detik Cemas Bot Dinaiki Hanyut Ke Filipina

Suami Isteri Warga Emas Berhadapan Detik Cemas Bot Dinaiki Hanyut Ke Filipina

0
SHARE
Maritim
Pasangan terbabit yang berjaya diselamatkan ( Sumber Foto: Ihsan Maritim Malaysia )

SANDAKAN, SABAH – Pasangan suami isteri warga emas berhadapan detik cemas selepas bot yang dinaiki mereka kehabisan minyak dan hanyut sehingga ke perairan Filipina ketika dalam perjalanan dari Terusan Sugut menuju ke Batu Putih, Sandakan.

Pengarah Zon Maritim Sandakan, Kepten Maritim Zainudin Mohd Zuki berkata, Md Asibih Tamang, 73, dan isterinya Fatima Ulo, 65, dilaporkan hilang selepas bertolak dari Kampung Terusan Sugut menuju ke rumah anaknya di Kampung Batu Putih dengan menaiki bot gentian kaca pada pukul 8.00 pagi Ahad lalu.

Zainuddin berkata, apabila mendapati kedua-dua mereka tidak tiba pada waktu yang sepatutnya, iaitu dua jam kemudian, menantu kepada pasangan terbabit, Midin Siran telah membuat laporan kepada pihak Maritim Malaysia tentang kehilangan pasangan itu.

“Setelah mendapat laporan dari Pusat Operasi (PUSOP) Zon Maritim Sandakan, Martime Rescue Sub Centre (MRSC) Kota Kinabalu telah mengaktifkan operasi Mencari dan Menyelamat (CARILAMAT) pada pukul 6.30 petang hari yang sama.

“Walau bagaimanapun, pencarian pasangan warga emas itu ditamatkan setelah mereka berdua dapat dihubungi dan dilaporkan berada dalam keadaan selamat di Pulau Mapun, Filipina kelmarin.

“Mangsa telah diberikan bantuan oleh nelayan tempatan yang kemudiannya menghantar mereka pulang dengan menggunakan kapal nelayan dan diserahkan kepada pihak Maritim Malaysia di kawasan berhampiran Tanjung Pamaguan seterusnya dibawa ke Jeti Zon Maritim Sandakan untuk diserahkan kepada keluarga mereka semalam,” katanya.

Mengulas lanjut bagaimana kedua-dua mereka hanyut hingga ke perairan Filipina, mangsa memaklumkan, mereka menuju ke Batu Putih dengan menjadikan Pulau Tikus sebagai panduan perjalanan namun telah tersesat sehingga bot kehabisan minyak berhampiran Pulau Lankayan.

Mereka kemudiannya mendapatkan bantuan petugas yang berada di Pulau Lankayan untuk mengisi minyak.

Bagi mengelakkan daripada tersesat untuk ke destinasi yang dituju, petugas berkenaan menasihati mereka agar mengikuti sebuah kapal yang akan menuju ke Sandakan sebagai pandu arah.

Walau bagaimanapun, setelah beberapa ketika mengikuti kapal berkenaan, Md Asibih telah memintas kapal terbabit dengan alasan ia bergerak terlalu perlahan dan khuatir berlakunya ribut.

“Malangnya, tindakan itu membuatkan mereka berdua tersesat dan kehabisan minyak semula sehingga hanyut ke Pulau Mapun, Filipina.

“Berikutan kejadian itu Zon Maritim Sandakan mengingatkan kepada komuniti maritim agar patuhi langkah-langkah keselamatan sepanjang berada di laut bagi mengelak daripada berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini,” katanya.