Tadarus, Khatam Al Quran Akan Terus Disemarakkan

Tadarus, Khatam Al Quran Akan Terus Disemarakkan

0
SHARE
Arifin
Arifin (tengah, belakang) bergambar kenangan bersama sebahagian daripada peserta Majlis Tadarus dan Khatam Al Quran DUN Membakut ( Sumber Foto: Ihsan Jabatan Penerangan Sabah )

MEMBAKUT, SABAH – Ke arah membudayakan kitab suci Al Quran, program tadarus dan khatam Al Quran akan terus disemarakkan secara berkala.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Membakut Datuk Dr. Mohd Arifin Mohd Arif berkata program tersebut akan diadakan setiap tiga bulan di lokasi berbeza secara bergilir.

“Kita cuba membudayakan Al Quran, sebab itu program tadarus Al Quran ini bukan sahaja kita laksanakan pada bulan Ramadan tetapi secara berkala tiga bulan sekali sempena Maal Hijrah, Maulidur Rasul dan perayaan-perayaan lain termasuk Hari Kebangsaan.

“Tujuannya untuk membudayakan usaha membaca Al Quran dan mendidik anak-anak supaya rajin belajar.

“Inilah budaya yang perlu kita cambah, budaya yang perlu kita semai, kembang dan semarakkan dalam kalangan masyarakat di daerah dan seluruh negeri malah di negara kita,” ujarnya.

Arifin turut menyarankan umat Islam yang belum mampu membaca Al-Quran agar memanfaatkan kemudahan-kemudahan yang disediakan kerajaan.

“Kepada yang belum mampu membaca Al Quran, hari ini kita mempunyai banyak kemudahan Kelas KAFA kelas sekolah agama negeri semua memberikan pendedahan untuk mendekati bacaan Al Quran sambil berusaha memahaminya,” katanya kepada media dalam Majlis Tadarus dan Khatam Al Quran Daerah Membakut.

Tambah beliau, pihaknya akan mengadakan Majlis Tadarus Al Quran Isteri Ketua Menteri Sabah Bersama Muslimah DUN Membakut dalam masa terdekat.

Kira-kira 500 jemaah menyertai majlis yang di Dewan Seri Wawasan Kg Pimping dan menerima sijil penghargaan.

Hadir menyerikan majlis tersebut ialah dua pendakwah yang didatangkan khas iaitu Derry Sulaiman dari Indonesia dan Pensyarah Universiti Al Azhar Mesir, Syeikh Ibrahim untuk berkongsi pandangan, pandangan serta ilmu kepada jemaah tadarus.

Turut disampaikan, sumbangan RM2,000 kepada lapan masjid dan 18 surau dalam kawasan DUN Membakut antaranya, Masjid An-Naba Kg Binsulok, Masjid As-Sa’adah Kg Pimping, Masjid Cahaya Hikmah Kg Brunei, Masjid Cahaya Iman Pekan Membakut, Masjid Nur Ikhwan Kg Bambangan, Masjid Nurul Karim Kg Mawao dan Masjid Nur Ehsan Kg Lumat.

Manakala antara surau yang terlibat ialah Surau At Taha Kg Binsulok, Surau Dakwahtul Islamiyyah Kg Pimping, Surau Kota Kg Laut Pimping, Surau Dakwahtul Ummah Kg Saga-Saga, Surau Kg Baitam, Surau Nur Kasih Kg Kitana, Surau Al Halim Munawarah Kg Sinoko dan Surau Nur Islam Kg Lumantak. — JABATAN PENERANGAN SABAH