TINGKATKAN USAHA PENDIGITALAN UNTUK POTENSI EKONOMI DIGITAL MAKSIMA: KM HAJIJI

TINGKATKAN USAHA PENDIGITALAN UNTUK POTENSI EKONOMI DIGITAL MAKSIMA: KM HAJIJI

0
SHARE
Masidi
Masidi melakukan gimik pelancaran Majlis Persidangan Ekonomi Cina Sabah ( Sumber Foto: Ihsan MOF Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata kerajaan negeri memberi tumpuan untuk meningkatkan usaha pendigitalan bagi memaksimumkan potensi ekonomi digital.

“Kami memanfaatkan teknologi dan inovasi untuk meningkatkan produktiviti dan pertumbuhan,” katanya.

Bercakap pada Persidangan Ekonomi Cina Sabah di sini hari ini, Ketua Menteri berkata tidak dinafikan, dengan kemunculan teknologi, perniagaan merentasi semua industri memanfaatkan teknologi termaju, termasuk kecerdasan buatan (AI).

“Pengalaman digital membuat semua perbezaan, dan perniagaan yang tidak melabur untuk kekal relevan dan berdaya saing akan gagal.

“Di Malaysia, ekonomi digital dijangka menyumbang 22.6 peratus daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) negara, dengan kerajaan menyasarkan untuk mewujudkan setengah juta pekerjaan dalam bidang digital menjelang 2025,” katanya.

Menteri Kewangan, Datuk Masidi Manjun membacakan teks ucapan beliau.

“Saya difahamkan persidangan ini akan bertujuan untuk meningkatkan daya saing ekonomi Sabah menggunakan teknologi baharu.

“Memulakan kecerdasan buatan dan dron anda sebagai alat baharu pembangunan ekonomi kita patut mendapat sokongan,” katanya.

Hajiji berkata pada Jun tahun ini, kerajaan Sabah, melalui Lembaga Kemajuan Ekonomi dan Pelaburan Sabah (SEDIA), telah menganjurkan Seminar Dron di mana ramai melihat perlu untuk meneroka potensi dron tentang bagaimana mereka boleh merevolusikan ekonomi negeri.

“Untuk berdaya saing, kita perlu lebih kreatif dan proaktif dengan memanfaatkan sepenuhnya teknologi digital dan penggunaan realiti maya, antara lain,” katanya.

Hajiji berkata, kerajaan negeri juga akan menumpukan usaha memperkasakan modal insan supaya berkebolehan, inovatif, berdaya tahan dan berintegriti.

Beliau berkata, Inisiatif yang akan dilaksanakan termasuk penganjuran Latihan Pendidikan Teknikal dan Vokasional (TVET), kursus selaras dengan Revolusi Industri 4.0 dan pengembangan Internet Perkara (IoT).

“Kerjasama dengan industri mengenai latihan kemahiran perlu dipertingkatkan untuk meningkatkan kapasiti dan kebolehpasaran modal insan kita.

“Pelan Pembangunan Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) lima tahun Sabah, yang kami lancarkan pada 2021, telah banyak membuahkan hasil.

“Ia adalah pelan hala tuju dan pelan tindakan strategik kami untuk menetapkan hala tuju pembangunan negeri, menggariskan visi, strategi dan strategi kami dengan berkesan. keutamaan,” katanya.

Hajiji berkata terdapat banyak peluang pelabur domestik dan asing boleh memanfaatkan pelbagai sektor pembangunan di Sabah.

“Kami mempunyai beberapa zon industri utama. Terdapat dua zon ekonomi bebas iaitu Perkhidmatan Logistik Bersepadu di Taman Perindustrian Kota Kinabalu (KKIP) dan Hab Transhipment di Sepanggar.

“Terdapat juga Terminal Minyak & Gas Sabah di Papar dan Sipitang. Taman Perindustrian Minyak & Gas. Selain itu, terdapat Kluster Industri Minyak Sawit (POIC) di Lahad Datu.

“Dua lagi taman perindustrian akan dibina di Kimanis dan lokasi antara Kota Belud dan Kota Marudu bagi memberi peluang pelaburan,” katanya.

Beliau berkata peluang juga banyak terdapat dalam dua sektor teras lain: pertanian dan pelancongan.

Sektor pelancongan menyaksikan prestasi memberangsangkan sejak akhir-akhir ini berikutan pembukaan sempadan selepas wabak, yang membawa impak positif, mencatatkan peningkatan 77.1 peratus dalam ketibaan dari Januari hingga Mei tahun ini berbanding tempoh yang sama tahun lepas, katanya.

“Kami menjangkakan 2.2 juta pengunjung ke Sabah menjelang akhir tahun, yang dijangka menjana RM4 bilion dalam hasil pelancongan untuk negeri ini.

“Terletak di tengah-tengah Kawasan Pertumbuhan ASEAN Timur Brunei Darussalam–Indonesia–Malaysia–Filipina (BIMP-EAGA), Sabah adalah sebuah tanah yang berpotensi tidak berkesudahan.

“Saya melihat Sabah sebagai hab serantau yang berpotensi untuk pembuatan, maritim dan pengangkutan untuk negara membangun dan maju,” katanya sambil menambah bahawa pemindahan ibu kota Indonesia, Jakarta, ke Kalimantan Timur memberi petanda baik untuk Sabah.

“Ini akan mengukuhkan kedudukan kami dan merangsang aktiviti ekonomi. Pelabur, dalam dan luar negara, akan mempunyai akses kepada subrantau ini dengan pasaran lebih 70 juta orang dan berkembang,” katanya.

Beliau mengakui Sabah mempunyai pelbagai cabaran dan kekangan, tetapi beliau memberi jaminan bahawa ia tidak boleh diatasi.

“Kami berazam untuk terus maju bagi merealisasikan matlamat yang ditetapkan dalam agenda pembangunan kami,” katanya.