Tolak Raymond Ahuar Sebagai Pemimpin PKR – Azuan

Tolak Raymond Ahuar Sebagai Pemimpin PKR – Azuan

0
SHARE
Azuan
Ketua Pemuda Nabawan Gagasan Rakyat, Ag Azuan Pg Hamza

KOTA KINABALU, SABAH – Pemuda Gagasan Rakyat Nabawan menggesa pemimpin dan penyokong PKR untuk menolak Ketua PKR Pensiangan, Raymond Ahuar, selepas beliau memfailkan laporan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Adun Nabawan Datuk Abd Ghani Mohd Yassin pada Khamis.

Menurut The Vibes, Raymond membuat laporan itu di SPRM Keningau dan mendakwa Ghani mengeksploitasi kedudukannya sebagai Pengerusi Lembaga Kemajuan Tanah Sabah (SLDB) untuk memohon plot seluas 320 ekar untuk usaha sama dengan kerajaan atas namanya sendiri.

Dengan berbuat demikian, Raymond mendakwa Abdul Ghani cuba menyegerakan permohonan bagi pihak masyarakat Nabawan untuk projek ternakan dan pada masa sama menyekat kemasukan mana-mana syarikat luar.

Ketua Pemuda Nabawan Gagasan Rakyat, Ag Azuan Pg Hamza menegaskan isu itu telah selesai selepas ia dijelaskan semasa persidangan DUN pada Mei lalu.

“Tiada unsur penyalahgunaan kuasa untuk mengaut keuntungan mana-mana pihak. Kami menyeru agar isu ini ditamatkan.

“Bagaimanapun, kami akan mematuhi kedaulatan undang-undang untuk sebarang tindakan selanjutnya.

“Raymond sengaja mencemarkan nama baik dan nama baik Abdul Ghani tanpa meneliti isu itu secara menyeluruh sebelum membuat laporan SPRM.

“Sehubungan itu, kami menyeru agar kepimpinan parti komponen GRS dan mereka dalam Kerajaan Perpaduan menolak dakwaan beliau.

“Kami juga menyeru semua akar umbi PKR Pensiangan dan pimpinan pusat untuk sebulat suara menolak Raymond supaya beliau boleh digantikan dengan individu yang lebih berkelayakan berikutan prestasi dan perkhidmatan yang lemah yang menunjukkan sikap kurang prihatin terhadap perpaduan,” katanya dalam satu kenyataan.