MEMPAMERKAN SABAH MELALUI PERTANDINGAN RATU CANTIK

MEMPAMERKAN SABAH MELALUI PERTANDINGAN RATU CANTIK

0
SHARE
Phoong
Phoong bergambar bersama pemenang Miss World Malaysia 2023 ( Sumber Foto: Laman media sosial Facebook Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Festival Kecantikan Miss World Malaysia 2023 memberikan peluang untuk mempamerkan tarikan pelancongan Sabah dan menjemput pelancong dari sekitar dunia untuk datang ke negeri ini.

“Malam ini, pentas sudah ditetapkan dan Sabah bersedia untuk menerima tumpuan,” kata Ketua
Menteri Datuk Seri Hajiji Noor pada Malam Pertabalan Miss World Malaysia Grand di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC), di sini semalam.

Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan Phoong Jin Zhe membacakan teks ucapannya.

“Dengan penjenamaan semula destinasi pelancongan baharu Sabah iaitu ‘Feel Sabah, North Borneo’, kami ingin dunia tahu bahawa Sabah terletak di Pulau Borneo, yang ketiga terbesar di dunia.

“Slogan menarik ini juga akan memperlihatkan daya tarikan sejarah silam Sabah,” tambahnya.

Beliau berkata pertandingan ratu cantik bukan lagi sekadar tontonan kecantikan tetapi sudah
berubah kepada perubahan positif.

“Kami memuji usaha anda untuk menggunakan platform ini, melalui misi kamu iaitu ‘kecantikan dengan tujuan’ dengan menggunakan platform ini untuk mempromosikan potensi minda muda dengan menggalakkan keyakinan dan disiplin diri,” katanya.

Ketua Menteri menambah bahawa misi ‘Kecantikan dengan Tujuan; pertandingan itu adalah tepat menyifatkan keupayaan pertandingan untuk membantu masyarakat yang memerlukan.

“Kami menyokong penuh perjalanan yang memperkasa ini,” katanya.

Hajiji turut mengiktiraf kehadiran Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Pertubuhan Miss World, Julia Morley dan juara Miss World 2022, Karolina Bielawska.

“Kami memuji sumbangan anda, peranan dalam memberi inspirasi kepada perubahan positif, dan sokongan untuk pelancongan Sabah.

“Visi Puan Julia Morley telah melahirkan ratu kecantikan yang telah mencapai kehidupan, menyentuh hati, dan mencipta kesan yang berkekalan. Syabas!” katanya.