Usaha Stabilkan Bekalan Air Giat Dilaksanakan dan Dijangka Selesai Bulan Ini –...

Usaha Stabilkan Bekalan Air Giat Dilaksanakan dan Dijangka Selesai Bulan Ini – Shahelmey

0
SHARE
Loji Rawatan Air dan Kolam Takungan Telibong II

KOTA KINABALU: Usaha menstabilkan bekalan air di kawasan Kota Kinabalu, Putatan dan Penampang kini sedang giat dilaksanakan bagi mengurangkan gangguna bekalan air yang dialami pengguna ketika ini.

Menteri Kerja Raya Sabah, Datuk Shahelmey Yahya berkata, proses menstabilkan itu turut melibatkan penyelarasan semula agihan air dari beberapa Loji Rawatan Air (LRA) yang membekal air ke ketiga-tiga kawasan terbabit di dijangka siap pada bulan ini.

 

“Pelaksanaan proses itu adalah sejajar dengan penambahan bekalan sebanyak 30 juta liter sehari (MLD) dari LRA Telibong 2 Fasa Dua di Tuaran yang sudah mula disalurkan ke sistem paip sedia ada, khususnya untuk kawasan Sepanggar dan utara Kota Kinabalu.

“Namun demikian kita membuat sambungan ke dalam jaringan (paip) sedia ada, jadi ini boleh membenarkan lebih kurang 30 MLD daripada 80 MLD tambahan kepada jumlah air untuk diagihkan di kawasan Sepanggar dan utara Kota Kinabalu.

“Apabila ini sudah dilakukan maka bekalan air terawat dari LRA Moyog (Penampang) boleh fokus kepada Kota Kinabalu dan LRA Kasigui (Penampang) boleh fokus di Putatan. Jadi, dalam sedikit masa lagi, insyaAllah kita akan dapat menstabilkan keadaan air di sekitar Kota Kinabalu, Putatan dan Penampang, dijangka dalam Februari ini juga,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas perkembangan kerja pemulihan bekalan air di sekitar kawasan Kota Kinabalu dan daerah-daerah berhampiran, di sini Ahad lalu.

Shahelmey yang juga Timbalan Ketua Menteri Sabah berkata, setakat ini banyak tangki pengagihan bekalan air tidak dapat diisi berikutan gangguan tekanan air yang berpunca dari kekurangan bekalan air dari LRA sebelum ini.

Katanya, keadaan itu telah menyebabkan pengguna masih tidak dapat menerima bekalan.

“Namun, ia dijangka pulih apabila pihak Jabatan Air Negeri Sabah (JANS) dapat membina semula tekanan yang mencukupi untuk menyalurkan air ke semua tangki melalui proses penstabilan bekalan.

“Di sekitar Putatan, contohnya banyak tangki agihan air kosong, kerana tidak menerima bekalan dari loji disebabkan masalah tekanan. Jadi, tekanan itu perlu diwujudkan semula menerusi langkah penstabilan bekalan air,” jelasnya.