EMPANGAN HIDROELEKTRIK RM4 BILION BAKAL DIBINA DI ULU PADAS, TENOM: KM HAJIJI

EMPANGAN HIDROELEKTRIK RM4 BILION BAKAL DIBINA DI ULU PADAS, TENOM: KM HAJIJI

0
SHARE
Hajiji
Hajiji melancarkan Projek Loji Rawatan Air Kogopon Fasa II ( Sumber Foto: Ihsan JKM Sabah )

PAPAR, SABAH – Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor berkata Empangan Hidroelektrik bernilai RM4 billion akan dibina di Ulu Padas, Tenom sebagai penyelesaian jangka panjang kepada masalah kekurangan air di Sabah.

Dilancarkan pada Oktober, beliau berkata empangan yang dijangka siap pada 2027 akan mempunyai kapasiti 6,000 juta liter sehari (MLD).

“Ia adalah projek usaha sama antara kerajaan negeri melalui Sabah Energy Corporation dan sektor swasta,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas melancarkan Projek Loji Rawatan Air Kogopon Fasa II di sini, hari ini.

Menurutnya, kerajaan negeri juga kini sedang menjalankan kajian kebolehlaksanaan ke atas Papar atau Empangan Kaiduan sebagai satu lagi penyelesaian jangka panjang kepada masalah kekurangan air dan untuk menampung untuk keperluan pelabur, katanya.

Mengenai masalah bekalan air di Tuaran sehingga ke Universiti Malaysia Sabah (UMS), Hajiji berkata ia dijangka dapat diselesaikan pada akhir tahun ini sebaik sahaja masalah projek Loji Rawatan Air Telibong II ditangani.

Beliau memberi jaminan bahawa kerajaan negeri sedang berusaha sedaya upaya untuk menangani masalah air itu termasuk untuk kawasan di Sandakan, Tawau dan Lahad Datu.

Sementara itu, Loji Rawatan Air Kogopon akan menjalani kerja naik taraf RM379 juta
bekerja di bawah pembangunan Fasa II untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran kepada 80 juta liter harian (MLD) yang memanfaatkan kira-kira 160,000 pengguna di Putatan, Kinarut, Lok Kawi dan sekitarnya.

Beliau berkata projek itu akan meningkatkan liputan bekalan air untuk memenuhi permintaan industri, khususnya Terminal Minyak dan Gas Sabah (SOGT) dan Agro-Industri Sabah
Presint (SAIP) di bawah Koridor Pembangunan Sabah sehingga 2040.

“Ia akan membantu menangani kekurangan air di selatan pantai barat,” katanya.

Hajiji juga mengarahkan Jabatan Air memantau dengan ketat kemajuan projek itu dan memastikan ia akan disiapkan mengikut jadual tiga tahun dari sekarang.

“Saya tidak mahu melihat projek itu tertangguh dan rakyat akhirnya dinafikan hak memperolehi bekalan air,” katanya.

Terdahulu, Hajiji diberi taklimat bahawa Loji Rawatan Air Kogopon pada masa ini mempunyai kapasiti pengeluaran sebanyak 40MLD dan bahawa projek menaik taraf itu akan meningkatkan pengeluaran sebanyak 40MLD lagi.

Antara skop projek ialah pembinaan loji rawatan baharu berkapasiti 40 MLD, Takungan Pengimbang dengan kapasiti 10 juta liter, tiga tangki agihan di Kimanis, Kampung Nagapas (Papar) dan Kampung Ketiau (Putatan) dan kerja-kerja menaik taraf pengambilan air.

Turut hadir, Timbalan Ketua Menteri III merangkap Menteri Kerja Raya Datuk Shahelmey Yahya, Menteri di Jabatan Perdana Menteri ( Hal Ehwal Sabah, Sarawak dan Tugas-tugas Khas ), Datuk Armizan Mohd Ali, Pembantu Kerja Raya Menteri Datuk Limus Juri dan Datuk Robert Tawik, ADUN Kawang Datuk
Ghulam Haidar Bahadar Khan, ADUN Limbahau Datuk Juil Nuatim, Setiausaha Tetap Kementerian Kerja Raya Datuk Ridhwan Roger Linus dan Pengarah Jabatan Air Suhaimi Asbullah.