Kerajaan Benarkan Pelancongan Antara Negeri PKPP Di Bawah Program Gelembung Pelancongan Bersasar

Kerajaan Benarkan Pelancongan Antara Negeri PKPP Di Bawah Program Gelembung Pelancongan Bersasar

0
SHARE
Perdana Menteri, Dato' Seri Ismail Sabri Yaakob...

KUALA LUMPUR – Kerajaan membenarkan aktiviti pelancongan rentas negeri di antara negeri di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) ke negeri PKPP yang lain di bawah program Gelembung Pelancongan Bersasar, mulai esok (Rabu).

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, bagaimanapun aktiviti tersebut tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) ketat, termasuk perlu melalui agensi pelancongan berdaftar di bawah Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC).

“Ia juga perlu menggunakan kenderaan pelancongan yang berdaftar dengan MOTAC seperti bas pelancongan. Pelancongan dengan kenderaan persendirian masih tidak dibenarkan,” katanya dalam sidang media perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di sini, hari ini.

Selain itu katanya, pergerakan kenderaan dari agensi pelancongan itu juga, perlu mendapat kebenaran dari pihak polis.

Kenderaan pelancongan juga dilarang singgah ke negeri di bawah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), bagi pergerakan yang perlu melintasi negeri tersebut.

Selain itu, lokasi penginapan dan premis pelancongan juga perlu mendapat kelulusan dari MOTAC.

Setakat ini tujuh negeri iaitu Melaka, Pahang, Terengganu, Sabah, Putrajaya, Labuan dan Perlis berada di bawah PKPP bermula 2 Mac sehingga 15 Mac ini.

Sementara itu, kerajaan juga bersetuju untuk menukar status Pulau Langkawi sebagai zon PKPP mulai esok walaupun negeri Kedah masih di bawah PKPB.

Ini kerana tiada pertambahan kes COVID-19 kawasan itu dan ia telah bertukar kepada zon hijau.

“Kes COVID-19 terakhir dilaporkan pada 20 Feb lalu dengan dua kes. Maka, Gelembung Pelancongan Bersasar juga terpakai untuk Pulau Langkawi,” katanya.

Orang ramai yang mahukan maklumat lanjut mengenai SOP keputusan terbaharu tersebut boleh merujuk MOTAC dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).