KKTP Ketuai ‘Task Force’ Kaji, Selesai Isu Tapak Pelupusan Sampah PBT

KKTP Ketuai ‘Task Force’ Kaji, Selesai Isu Tapak Pelupusan Sampah PBT

0
SHARE
Joachim
Joachim (duduk, enam dari kanan), Dr. Jamili (duduk, lima dari kiri) bergambar kenangan dengan warga kerja Majlis Daerah Kota Belud ( Sumber Foto: Ihsan KKTP Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan (KKTP), Datuk Dr Joachim Gunsalam berkata, kementeriannya akan mengetuai “task force” untuk mengkaji dan mencari penyelesaian tapak pelupusan sampah bersama dengan semua Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

Isu tersebut merupakan antara perkara yang dibangkitkan semasa siri lawatan kembara beliau ke PBT Kota Belud dan Kota Marudu, semalam.

Semasa lawatan ke PBT Kota Belud,  Joachim yang juga Timbalan Ketua Menteri II telah diberikan taklimat tadbir urus oleh Pegawai Eksekutif Majlis Daerah Kota Belud, Kamariah Ismail.

Turut hadir ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tempasuk, Datuk Mohd Arshad Bistari; Setiausaha Tetap Kementerian, Datuk Dr Jamili Nais; Pengerusi Majlis Daerah Kota Belud, Bakri Nanun dan wakil Ketua Polis Daerah Kota Belud, Inspektor Sabestian Ak Pendie.

Antara perkara yang dibincangkan adalah isu tapak pelupusan sampah.

Semasa lawatan ke PBT Kota Marudu, Joachim dan rombongan telah diberikan taklimat Tadbir Urus Majlis Daerah Kota Marudu oleh Pegawai Eksekutifnya, Abdul Sani Arsat.

Beliau dimaklumkan bahawa tapak pelupusan sampah bagi Kota Marudu tidak dapat menampung kuantiti atau jumlah sampah yang dikutip oleh Majlis, selain laluan jalan ke pusat pelupusan rosak dan sukar dilalui apabila musim hujan dan perlu dinaik taraf.

Lawatan tersebut merupakan sebahagian daripada siri lawatan kembara Joachim ke semua PBT di Sabah yang bermula sejak awal tahun ini.