KM HAJIJI BERTEMU KETUA EKSEKUTIF HONG KONG BAGI MENGAKHIRI MISI PERDAGANGAN 

KM HAJIJI BERTEMU KETUA EKSEKUTIF HONG KONG BAGI MENGAKHIRI MISI PERDAGANGAN 

0
SHARE
Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Noor membincangkan hubungan perdagangan dua hala dengan Ketua Eksekutif Wilayah Pentadbiran Khas Hong Kong John Lee Ka-Chiu...

HONG KONG – Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor menyelesaikan misi perdagangan pertamanya di Hong Kong dengan bertemi Ketua Eksekutif Wilayah Pentadbiran Khas Hong Kong John Lee Ka-Chiu di pejabatnya di sini pada Khamis untuk membuka jalan untuk hubungan perdagangan dua hala.

Hajiji memberitahu Lee bahawa dia berada di bandar Shenzhen di wilayah jiran Guangdong bagi menyampaikan ucaptama pada Sidang Kemuncak Ekonomi dan Teknologi China Global (GCET) pada hari Isnin.

Beliau berkata, Kerajaan Negeri Sabah dan Huawei Technologies turut menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) di ibu pejabat Huawei di Shenzhen.

Ketua Menteri berkata untuk meningkatkan hubungan dua hala, Kerajaan Negeri Sabah ingin melibatkan diri dengan setiausaha jabatan berkaitan di Hong Kong.

“Saya mahu melihat Sabah menjadi pintu masuk untuk Asia Tenggara dan BIMP-EAGA khususnya,” katanya.

Hajiji juga memberi taklimat kepada Lee mengenai bidang pelaburan utama Sabah iaitu Sektor Tenaga; Industri Intensiti Tenaga Rendah; Produk Berasaskan Teknologi Hijau; Produk Hilir Biojisim; Pemprosesan makanan; Peralatan perubatan; Minyak dan gas; Pelancongan dan industri baru.

Lee manakala berkata beliau bersedia untuk mengarahkan komunikasi antara Hong Kong dan Sabah untuk membuka pintu bagi lebih banyak perdagangan dan bidang kerjasama bersama.

“Kami menantikan pertukaran antara kerajaan untuk mengukuhkan hubungan,” katanya, sambil menambah bahawa bidang lain yang boleh dipertimbangkan Sabah ialah Blue and Green Bonds kerana Hong Kong berada di kedudukan teratas di bawah projek pembangunan Hong Kong Investment Corporation Limited.

Lee juga mengalu-alukan Sabah untuk mengadakan pameran perdagangan di Hong Kong untuk mempamerkan produk Sabah dan kepentingan perniagaan.

Beliau berkata Sabah adalah destinasi pelancongan popular bagi rakyat Hong Kong dan kerajaan sedang mencari untuk mewujudkan lebih banyak laluan pelancongan yang memberi manfaat kepada kedua-dua pihak.

Lee mengakui bahawa Sabah telah menjadi pengeksport penting makanan laut ke Hong Kong dan menyatakan terdapat potensi untuk produk makanan lain juga.

Mengiringi Hajiji ialah Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan Datuk Phoong Jin Zhe, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Panglima Sr Safar Untong dan Pengerusi Majlis Penasihat Ekonomi Sabah Tan Sri David Chu.

Anak kelahiran Sabah Tan Sri Andrew Sheng, ahli Majlis Penasihat Ketua Eksekutif, Kerajaan Hong Kong dan Setiausaha Muda Perdagangan dan Pembangunan Ekonomi Hong Kong, Bernard Chan turut hadir.