Komander Rusia Maut Semasa Serang Hendap Konvoi Kereta Kebal

Komander Rusia Maut Semasa Serang Hendap Konvoi Kereta Kebal

0
SHARE
Tangkap layar sebuah video di Twitter menunjukkan convoi tentera Rusia di serang...

KIEV, UKRAINE – Sebuah rakaman drom yang menunjukkan seorang komander Rusia dibunuh oleh askar Ukraine selepas konvoi kereta kebal diserang hendap telah dimuatnaik ke laman internet.

Rakaman video yang diambil dari dron menunjukkan konvoi kereta kebal Rusia itu terkena peluru Ukraine di Brovary, di timur laut ibu kota Kiev.

Sumber video yang telah disiarkan di Twitter adalah dari Bellingcat, sebuah kolektif antarabangsa bebas penyelidik, penyiasat dan wartawan warganegara.

Bahasa Rusia yang kedengaran dalam video tersebut, berkemungkinan suara seorang askar Rusia, berkata: “Banyak mangsa, diserang hendap. Komander kolum terbunuh. Diserang oleh dron,” menurut terjemahan Newsweek.

Video itu menunjukkan peluru mendarat di tengah-tengah kumpulan kereta kebal Rusia yang rapat dengan kira-kira dua dozen di kawasan perumahan dan kemudian kereta kebal itu cuba untuk keluar dari jangkauan. Tentera Rusia menghampiri Kiev ketika pencerobohan memasuki minggu ketiga.

Video itu mempunyai lebih 250,000 tontonan setakat ini.

“Video kolum tentera Rusia yang diserang dan berundur ini telah diletakkan geolokasi kepada 50.587111, 30.837889 oleh @MrWolfih dan disahkan oleh Bellingcat. Dirakam di Brovary, timur laut Kiev,” bunyi ciapan Twitter itu.

Rob Lee, seorang felo kanan di badan pemikir Institut Penyelidikan Dasar Luar Negeri yang berpangkalan di Philadelphia, mengulas mengenai rakaman dron di Twitter, berkata: “Menurut audio, komander rejimen terbunuh. Nampaknya ia adalah gabungan meriam Ukraine dan kereta kebal menyerang tiang.”

“Taktik yang sangat buruk yang ditunjukkan oleh pasukan tentera Rusia yang begitu dekat dengan Kiev…

Mereka berada dalam jarak dekat artileri Ukraine di Kiev, mereka berada pada pendekatan yang jelas, dan mereka masih memutuskan untuk berkumpul seperti ini, menyebabkan mereka lebih terdedah kepada kebakaran tidak langsung,” kata Lee.

Identiti dan kematian seorang komander kereta kebal belum disahkan secara terbuka oleh Rusia.

Dalam pada itu, Rusia telah digemparkan dengan bilangan kematian tokoh tentera terkemuka.

Sebuah senarai komander yang telah membunuh dalam konflik itu telah disusun, termasuk Mejar Jeneral Vitaly Gerasimov, timbalan komander pertama Tentera Darat ke-41, yang pada Isnin telah terbunuh.

Andrei Sukhovetsky, timbalan komander Tentera Senjata Gabungan ke-41, telah disahkan kematiannya oleh Presiden Rusia, Vladimir Putin semasa ucapan yang disiarkan pada 2 Mac lalu.

Leftenan Kolonel Dmitry Safronov, komander Marin Berasingan ke-61, dan Leftenan Kolonel Denis Glebov, timbalan komander Briged Serangan Bawaan Udara Berasingan ke-11, disahkan meninggal dunia pada hari Isnin dalam satu kenyataan oleh Kementerian Pertahanan Ukraine.

Kematian Kolonel Pengawal Konstantin Zizevsky telah disahkan pada hari Sabtu dalam catatan Instagram oleh Mikhail Minenkov, datuk bandar Nevinnomyssk Rusia.

Walaupun tentera Ukraine mempunyai sedikit kejayaan dalam menahan tentera Rusia yang menceroboh, Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky telah berulang kali meminta perbincangan dengan Putin untuk menamatkan konflik.

Sejak pencerobohan bermula, beliau juga telah menyeru pemimpin antarabangsa untuk mengutuk pencerobohan Rusia dan menyokong perjuangan Ukraine terhadap mereka.

Baru-baru ini, beliau memberitahu akhbar Jerman Bild bahawa “kompromi boleh dibuat” dan sekali lagi menggesa perbincangan dengan Putin.

“Ini adalah satu-satunya cara kita boleh keluar dari situasi ini,” kata Zelensky, menurut terjemahan.

“Kita boleh berbincang mengenai butirannya lagi. Kami belum mempunyai hubungan langsung antara Presiden…

Hanya selepas perbincangan langsung antara kedua-dua presiden barulah kita boleh menamatkan perang ini,” katanya.