KTCB Peruntuk RM200,000 Untuk Program Shopping Raya Di 10 Lokasi Seluruh Sabah

KTCB Peruntuk RM200,000 Untuk Program Shopping Raya Di 10 Lokasi Seluruh Sabah

0
SHARE
Dexter
Dexter (tiga kanan) Bersama penerima sumbangan dlaam program Shopping Raya Bersama Anak Yatim dan Golongan Asnaf

TAWAU, SABAH – Syarikat korporat Kim Teck Cheong Consolidated Berhad (KTCB) merupakan satu-satunya syarikat swasta tunggal yang melibatkan diri dalam aktiviti sepanjang Bulan Ramadan tahun ini dan bergerak dalam satu program berskala besar di seluruh negeri.

Beberapa slot program yang terdapat dalam jadual Jelajah Iftar Ramadan Al-Mubarak KTCB-UPPM Negeri Sabah itu turut menggariskan program Shopping Raya Bersama Anak Yatim dan Golongan Asnaf di 10 lokasi persinggahan dalam siri jelajah ini.

Ketua Pengarah Eksekutif KTCB, Datuk Dexter Lau berkata pihaknya sudah menyusun atur jadual jelajah yang bermula pada 14 Mac lalu di Parlimen Kalabakan dimana Merotai Besar menjadi lokasi persinggahan pertama dan Parlimen Tawau sebagai lokasi kedua.

“Syarikat memperuntukkan RM1 Juta bagi menjayakan Jelajah Iftar Ramadan Al-Mubarak KTCB-UPPM Negeri Sabah kali ini termasuklah RM200 Ribu untuk Program Shopping Raya Bersama Anak Yatim dan Golongan Asnaf di 10 lokasi persinggahan.

“Memang ianya satu jumlah yang sangat besar tetapi ianya saya anggap sebagai pulangan semula atau hasil keuntungan syarikat yang dikembalikan semula kepada pelanggan-pelanggan yang selama ini menyokong produk-produk keluaran syarikat,” jelas Dexter.

Menurutnya, idea sebegini tercetus suatu ketika dahulu di mana KTCB buat pertama kalinya menerima jemputan Pertubuhan Islam Seluruh Sabah (USIA) untuk menjadi penyumbang berupa ribuan buku roti berjenama Gardenia kepada beberapa buah lokasi dan masjid seluruh Sabah.

“Di sinilah bermulanya dan kami sangat terhutang budi kepada USIA Sabah kerana membuka peluang kepada kami untuk terus melaksanakan CSR sehinggalah ke saat ini,” katanya.

Beliau turut mengucapkan terima kasih diatas kerjasama erat Pengarah UPPM Negeri Datuk Awang Kadin Tang dan seluruh pegawai-pegawai UPPM yang terlibat Jelajah Iftar Ramadan Al-Mubarak KTCB-UPPM Negeri Sabah yang akan disambung hari ini (16 Mac) di Semporna dan di Lahad Datu pada Ahad.

Jelajah ini melibatkan 25 lokasi mengikut jumlah kawasan Parlimen di Sabah dan akan berlangsung selama 25 hari termasuklah di kawasan Pantai Timur Sabah, Pantai Barat Utara, Pantai Barat Selatan, Pedalaman Bawah dan Zon Pedalaman Atas.