PKPB Di 11 Daerah Terbatal Dengan Pelaksanaan PKPB Seluruh Sabah

PKPB Di 11 Daerah Terbatal Dengan Pelaksanaan PKPB Seluruh Sabah

0
SHARE

KOTA KINABALU, SABAH – Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang dikenakan di 11 daerah negeri ini terbatal dengan penguatkuasaan PKPB seluruh Sabah bermula Selasa lepas (13 Okt), kata Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Masidi Manjun.

Memetik laporan Bernama, Masidi dalam kenyataan semalam memaklumkan prosedur operasi standard (SOP) PKPB seluruh Sabah ketika ini akan mengguna pakai SOP yang dikeluarkan Majlis Keselamatan Negara semalam, justeru semua SOP PKPB yang dikeluarkan sebelum ini, tidak terpakai.

Masidi berkata SOP bagi 10 lokaliti yang melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) pula adalah kekal seperti sebelum ini.

“Pengusaha atau peniaga dalam sektor ekonomi, industri dan perniagaan dibenar beroperasi dan tidak perlu memohon kebenaran untuk beroperasi (sepanjang PKPB) daripada Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sabah (COVID-19)…

“Bagaimanapun, aktiviti berikut tidak dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh PKPB iaitu pasar malam, pasar tani dan tamu; premis serta kelab hiburan termasuk kelab malam, pub, panggung wayang dan perjudian; dan rumah urut, pusat refleksologi, rawatan muka dan kuku,” katanya.

Pada Isnin lepas (12 Okt) Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilaporkan berkata seluruh Sabah dikenakan PKPB sehingga 26 Okt nanti.

Masidi berkata bagi sebarang pertanyaan, orang awam boleh menghubungi Bilik Operasi Pengurusan Bencana Negeri (COVID-19) melalui portal: command.sabah.gov.my atau Facebook fb.com/sabahcovid atau Twittersabahcovid‘ atau di talian 088-369430 antara 8.00 pagi hingga 8.00 malam.