Polisi Baru Tidak Akan Pengaruhi Komunikasi Dengan ‘Rakan Atau Keluarga’ – WhatsApp

Polisi Baru Tidak Akan Pengaruhi Komunikasi Dengan ‘Rakan Atau Keluarga’ – WhatsApp

0
SHARE

CALIFORNIA – Setelah mendapat pemeriksaan mendalam dari pengguna di seluruh dunia, WhatsApp pada hari Selasa telah mengeluarkan satu kenyataan untuk menjelaskan mengenai syarat dan ketentuan barunya dengan perkhidmatan tersebut yang mengatakan bahawa polisi baru itu tidak akan mempengaruhi komunikasi peribadi pengguna dengan “rakan atau keluarga”.

“Hari ini kami menjawab beberapa pertanyaan umum yang kami terima (mengenai) WhatsApp,” kata Ketua WhatsApp di pautan Facebook; Will Cathcart di Twitter.

Beliau turut berkongsi pautan itu ke laman WhatsApp di laman web mereka untuk menjawab soalan-soalan tersebut.

Ketua perkhidmatan WhatsApp menjelaskan bahawa polisi baru mereka memberikan kejelasan kepada pengguna mengenai “komunikasi perniagaan” dan membawa kepada “ketelusan”.

“Ini tidak mempengaruhi bagaimana orang berkomunikasi secara peribadi dengan rakan atau keluarga,” kata Cathcart.

WhatsApp bersumpah untuk tidak melemahkan enkripsi dari hujung ke hujung.

Secara berasingan, WhatsApp mengatakan bahawa apa sahaja perkongsia daripada pengguna dengan rakan, keluarga, dan rakan sekerja mereka di WhatsApp tetap berada di antara mereka dan privasi adalah selamat.

“Kami tidak akan dapat melihat mesej peribadi anda atau mendengar panggilan anda, dan juga Facebook,” kata WhatsApp.

Syarikat milik Facebook itu turut berikrar bahawa ia “tidak akan melemahkan” enkripsi dari hujung ke hujung. Ia menambahkan bahawa ia “dengan jelas melabel setiap sembang” sehingga orang dapat mengetahui “komitmen” mereka.

WhatsApp tampil dengan Polisi Privasi baharu awal tahun ini…

TIADA ‘LOG’

Perkhidmatan pesanan juga menjelaskan bahawa ia tidak menyimpan “log” mesej dan panggilan pengguna.

Syarikat itu mengatakan bahawa pembawa mudah alih tradisional menyimpan maklumat ini tetapi mereka tidak melakukannya kerana akan menjadi “risiko privasi dan keselamatan” jika mereka menyimpan rekod dua bilion pengguna.

WhatsApp juga menjelaskan bahawa ia tidak dapat melihat lokasi penggunanya dan juga syarikat induknya Facebook.

“Apabila anda berkongsi lokasi anda dengan seseorang di WhatsApp, lokasi anda dilindungi oleh penyulitan ‘hujung-ke-hujung’, yang bermaksud tidak ada yang dapat melihat lokasi anda kecuali orang yang anda bagikan,” jelas syarikat itu.

Mengenai perkara yang sama mengenai Facebook, syarikat itu juga memberi jaminan kepada pengguna bahawa mereka tidak berkongsi kenalan mereka dengan Facebook. Ia menyatakan bahawa nombor telefon diambil dari buku alamat pengguna untuk “membuat pesanan cepat dan boleh dipercayai”.

KUMPULAN TETAP PERIBADI

Syarikat milik Facebook yang telah diserang kerana mengakses  Kumpulan Perbualan (Group Chat) mengatakan bahawa perbualan itu tetap peribadi.

Syarikat itu mengatakan bahawa mereka “menggunakan keahlian kumpulan untuk menyampaikan mesej” dan untuk melindungi perkhidmatan dari “spam dan penyalahgunaan”.

“Kami tidak membagikan data ini dengan Facebook untuk tujuan iklan. Sekali lagi, sembang peribadi ini disulitkan dari hujung ke hujung sehingga kami tidak dapat melihat kandungannya,” kata WhatsApp.

Syarikat itu turut memberitahu pengguna bahawa mereka boleh menetapkan agar mesej mereka hilang “untuk privasi tambahan”.

Syarikat itu juga menyatakan bahawa pengguna juga dapat memuat turun data mereka dan melihat maklumat apa yang dimiliki syarikat berkenaan akaun mereka.

Bagaimana peraturan mempengaruhi WhatsApp untuk perniagaan.??

Syarikat itu mengatakan bahawa berjuta-juta pengguna bergantung pada WhatsApp untuk “berkomunikasi secara aman dengan perniagaan dari semua sudut”, sambil menambah bahawa ia ingin menjadikan pengguna lebih mudah dan lebih baik untuk menghantar pesanan dengan perniagaan.

Syarikat itu menambah bahawa ia menyediakan perkhidmatan ‘hosting Facebook’ kerana beberapa perniagaan besar “perlu” menggunakan pilihan untuk “menguruskan komunikasi mereka”.

Tetapi sekali lagi menjelaskan bahawa WhatsApp tidak dapat melihat apa yang pengguna katakan atau bahawa Facebook mungkin “menggunakan maklumat tersebut untuk tujuan pemasarannya sendiri”.

“Untuk memastikan anda diberitahu, kami dengan jelas melabelkan perbualan dengan perniagaan yang memilih untuk menggunakan perkhidmatan hosting dari Facebook,” kata syarikat itu.

“Ciri perdagangan berjenama Facebook seperti Kedai (Shop), beberapa perniagaan akan memaparkan barang mereka tepat di WhatsApp sehingga orang dapat melihat apa yang tersedia untuk dibeli,” jelas kenyataan itu.

Syarikat itu juga menyatakan bahawa pengguna yang mungkin melihat iklan di Facebook dengan butang untuk menghantar pesanan perniagaan menggunakan WhatsApp.

Setelah diserang, syarikat WahtsApp mengumumkan perubahan dalam terma dan syaratnya pada awal tahun ini.

Perubahan itu telah menyebabkan kejutan di kalangan pengguna yang mempersoalkan logik di sebalik perkongsian data dengan Facebook dan wujud saranan menggantikan penggunaan WhatsApp dengan aplikasi lain iaitu Signal dan Telegram yang telah menyaksikan peningkatan permintaan secara mendadak.