Pulau Libaran Perkasakan Perlindungan Penyu dan Pemerkasaan Masyarakat

Pulau Libaran Perkasakan Perlindungan Penyu dan Pemerkasaan Masyarakat

0
SHARE
Joniston
Joniston (kanan) sedang mendengar taklimat daripada Alexander tentang penglibatan penduduk pulau Libaran dalam inisiatif pemuliharaan ( Sumber Foto: Ihsan STB )

SANDAKAN, SABAH –  Taman Pemuliharaan Walai Penyu yang terletak di Pulau Libaran terus membuat kemajuan luar biasa dalam perlindungan penyu dan pemerkasaan masyarakat.

Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Joniston Bangkuai membuat lawatan baru-baru ini ke pulau itu untuk menyaksikan sendiri sinergi yang memberi impak antara taman pemuliharaan dan masyarakat setempat.

Turut hadir ialah pengasas dan Pengarah Urusan Taman Pemuliharaan Walai Penyu, Alexander Yee.

Joniston yang juga merupakan Pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah, menekankan peranan penting untuk melindungi spesies penyu yang terancam yang sering mengunjungi pantai Libaran dan memelihara ekosistem untuk generasi akan datang.

Beliau turut menekankan potensi besar Pulau Libaran dan komunitinya sebagai produk pelancongan yang tersendiri.

“Saya benar-benar kagum dengan ketukangan mentah masyarakat dalam menghasilkan kraf tangan menggunakan mengkuang dan bahan kitar semula, serta pembuatan bot.

“Komuniti pulau berdiri sebagai pendidik, menyampaikan kepentingan pemeliharaan penyu dan pemuliharaan marin kerana hubungan mereka yang mendalam dengan darat dan laut,” tambahnya.

Lawatan Joniston mencerminkan komitmen berterusan Lembaga Pelancongan Sabah untuk mempromosi dan menyokong aktiviti yang memberi manfaat kepada alam sekitar dan komuniti tempatan.

Beliau menekankan bahawa dengan melabur dalam usaha pemuliharaan yang dipacu komuniti, Sabah boleh menunjukkan contoh inspirasi untuk pelancongan yang bertanggungjawab dan pemeliharaan ekologi.

Sementara itu, Yee berkongsi rancangan berwawasannya untuk menyepadukan lagi komuniti tempatan ke dalam landskap pemuliharaan.

Hasratnya adalah untuk mempercayakan tampuk program Konservasi Walai Penyu secara beransur-ansur kepada masyarakat, memperkasakan mereka untuk memperjuangkan dan mengekalkan inisiatif pemuliharaan penyu secara berdikari.

“Kami percaya dalam memperkasakan masyarakat untuk menjadi penjaga persekitaran mereka sendiri.

“Ia adalah satu langkah ke arah memastikan kejayaan jangka panjang kedua-dua pemuliharaan penyu marin dan kesejahteraan penduduk setempat,” katanya.

Sejak penubuhannya pada tahun 2010, Taman Pemuliharaan Walai Penyu telah memainkan peranan penting dalam melindungi tempat bersarang dan penetasan spesies penyu yang terancam.

Selain itu, komitmen mereka yang tidak berbelah bahagi telah memupuk persekitaran pulau yang lebih bersih dan menanamkan rasa tanggungjawab di kalangan penduduk pulau, mendorong mereka untuk secara aktif mengekalkan persekitaran mereka bebas daripada sampah.