Rakyat Gaza Umpama Menunggu ‘Hukuman Mati’ Sejak Talian Komunikasi Terputus

Rakyat Gaza Umpama Menunggu ‘Hukuman Mati’ Sejak Talian Komunikasi Terputus

0
SHARE
Asap mengepul dari Gaza berikutan serangan artileri, dilihat dari selatan Israel pada 14 November 2023...(Sumber Foto: Reuters)

BANDARAYA GAZA – Seluruh Semenanjung Gaza umpama menunggu “hukuman mati” sejak talian komunikasi terputus yang menyukarkan untuk menghubungi ambulans dan pasukan kecemasan, menurut Pejabat Media Gaza semalam.

Israel memutuskan semua bentuk komunikasi di Gaza selama 36 jam berturut-turut sejak 27 Oktober sebelum menyambungkannya semula.

Pejabat media itu dalam kenyataannya turut memberi amaran tentang kesan serius pemotongan talian komunikasi dan Internet di Gaza dan mengatakan tindakan itu dibuat untuk menyembunyikan semua jenayah perang yang dilakukan oleh tentera penceroboh Israel, lapor Agensi Anadolu.

Lebih 2.3 juta penduduk di Semenanjung Gaza tidak dapat berkomunikasi dengan pasukan penyelamat, kecemasan, bantuan, perubatan, pertahanan awam dan perbandaran serta semua institusi kerajaan dan bukan kerajaan.

Pejabat media juga mengesahkan mereka juga tidak dapat berkomunikasi antara satu sama lain yang membawa kepada penutupan sepenuhnya perhubungan di Gaza.

Tindakan berkenaan adalah jenayah baharu yang melanggar hak paling asas yang ditetapkan dalam norma antarabangsa, menurut kenyataan itu.

– BERNAMA-AGENSI ANADOLU