Rakyat Palestin Hidup Dengan Dua Keping Roti Sehari, Tiada Air Minum

Rakyat Palestin Hidup Dengan Dua Keping Roti Sehari, Tiada Air Minum

0
SHARE
Palestin
Gambar kanak-kanak Palestin memegang makanan oleh Rushdi Al-Sarraj ( Sumber Foto: UNRWA )

GAZA, PALESTIN – Rata-rata rakyat Palestin di Gaza hidup dengan dua keping roti Arab yang diperbuat daripada tepung yang disimpan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di rantau itu lapor AP.

Namun seruan yang kini kedengaran di jalanan ialah “Air, air,” pengarah Gaza bagi Agensi PBB untuk pelarian Palestin berkata pada hari Jumaat.

Thomas White, yang mengatakan dia mengembara “panjang dan luas tanah Gaza dalam beberapa minggu terakhir,” menggambarkan tempat itu sebagai “tempat kematian dan kemusnahan.”

“Tiada tempat yang selamat sekarang. Orang ramai takut untuk hidup, masa depan dan keupayaan untuk memberi makan kepada keluarga mereka,” katanya.

Agensi pelarian Palestin, dikenali sebagai UNRWA, menyokong kira-kira 89 kedai roti di seluruh Gaza, menyasarkan untuk memberikan roti kepada 1.7 juta orang.

White memberitahu diplomat dari 193 negara anggota PBB dalam taklimat video dari Gaza: “sekarang orang ramai tidak lagi mencari roti. Mereka sedang mencari air.”

Timbalan Penyelaras Timur Tengah PBB Lynn Hastings, yang juga penyelaras kemanusiaan untuk wilayah Palestin, berkata hanya satu daripada tiga talian bekalan air dari Israel beroperasi.

“Ramai orang bergantung kepada air tanah payau atau masin, jika ada.

“Satu demi satu penjana penting untuk memastikan hospital, loji penyahgaraman air, kemudahan pengeluaran makanan dan perkhidmatan lain terhenti apabila bekalan bahan api kehabisan,” katanya.

White manakala menunjuk kepada masalah utama yang lain.

“Kumbahan tidak dirawat dan sebaliknya dipam ke laut.

“Tetapi apabila anda bercakap dengan pekerja perbandaran Gaza, realitinya apabila minyak mereka kehabisan, kumbahan akan mula mengalir di jalanan,” katanya.