Sabah Berhasrat Kukuhkan Kerjasama Dengan Jepun

Sabah Berhasrat Kukuhkan Kerjasama Dengan Jepun

0
SHARE
Phoong
Phoong sekitar majlis makan tengah hari bersama Tuan Yang Terutama Takahashi Katsuhiko, Duta Besar Jepun ke Malaysia ( Sumber Foto: Ihsan MIDE Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan di Sabah, Phoong Jin Zhe, baru-baru ini mendapat penghormatan untuk menganjurkan majlis makan tengah hari bersama Tuan Yang Terutama Takahashi Katsuhiko, Duta Besar Jepun ke Malaysia.

Perbincangan semasa makan tengah hari tertumpu kepada potensi kerjasama antara Sabah dan Jepun, memfokuskan kepada pembangunan industri dan pelaburan.

Phoong menyatakan keghairahan yang tinggi tentang prospek untuk menjadikan hubungan dengan Jepun lebih kukuh, terutamanya dalam sektor seperti biojisim, industri hijau, dan tenaga boleh diperbaharui.

Mengiktiraf kepimpinan Jepun dalam bidang ini, Phoong menekankan kepentingan memanfaatkan kepakaran dan teknologi Jepun untuk memacu pertumbuhan dan pembangunan yang mampan di Sabah.

Phoong mengulangi komitmen Sabah untuk memupuk perkongsian bermakna dengan pihak berkepentingan antarabangsa, bertujuan untuk memajukan landskap perindustrian Sabah dan mewujudkan peluang untuk keusahawanan dan perindustrian memandangkan Sabah terus meletakkan dirinya sebagai pusat mesra pelabur.

Dengan pembangunan mampan, katanya, kerjasama dengan pemimpin global seperti Jepun memainkan peranan penting dalam merealisasikan visi ini,

“Untuk meneroka peluang kerjasama dan mengalu-alukan lebih banyak potensi pelabur ke Sabah, Kementerian Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan akan menganjurkan forum perniagaan.

“Forum ini bertujuan untuk memudahkan dialog dan rangkaian antara perniagaan Sabah dan Jepun, membuka jalan kepada perkongsian yang saling menguntungkan,” katanya.

Beliau mengharapkan penglibatan selanjutnya dan membuahkan hasil kerjasama dengan Jepun dalam masa terdekat.

Turut hadir ialah Setiausaha Tetap Datuk Thomas Logijin, Konsul Jeneral Jepun di Kota Kinabalu TYT Yamashita Yoshito dan Setiausaha Politik kepada Menteri Chan Loong Wei.