Sabah Destinasi Percutian Terbaik Untuk Rakyat Australia – Christina

Sabah Destinasi Percutian Terbaik Untuk Rakyat Australia – Christina

0
SHARE
Christina
Christina (tengah) menyampaikan cenderahati kepada Gilbert ( Sumber Foto: Ihsan KePKAS )

MELBOURNE: Sabah merupakan destinasi yang baik untuk rakyat Australia bagi mereka yang menggemari pantai dan jarang melihat hidupan liar ikonik dan mencuba makanan yang menarik.

Demikian kata Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Christina Liew.

Christina yang mengetuai delegasi Lembaga Pelancongan Sabah (STB) ke Australia untuk terus mempromosikan Sabah, menegaskan perkara ini selepas mesyuarat perniagaan dengan Pengurus Serantau Malaysia Airlines untuk Australia, New Zealand dan Pasifik Barat Daya, Giles Gilbert  di Grand Hyatt Melbourne, di sini , pada hari Selasa.

Beliau berkata tahun ini, pelancongan Sabah berkembang kepada khalayak yang lebih luas di Australia dengan kempen “Feel Sabah – North Borneo”, didorong oleh peningkatan jumlah warga Australia yang melawat Sabah selepas sempadan antarabangsa dibuka semula.

“Berdasarkan statistik Bahagian Penyelidikan STB, terdapat lebih 7000 ketibaan warga Australia ke Sabah dalam tempoh lima bulan pertama tahun ini (Januari-Mei 2023),” katanya.

Mengambil petunjuk daripada Gilbert tentang cara “menjual” Sabah (sebagai destinasi percutian) di Australia, Christina berkata akan ada dua strategi utama dalam pelan tindakan akan datang untuk menarik lebih ramai warga Australia melawat Negeri Di Bawah Bayu itu.

“Pertama, menyedari bahawa ejen adalah penggerak utama, kami akan menyediakan pendidikan ejen melalui latihan dalam talian dan lawatan suai kenal (FAM) ke Sabah. Kami akan meningkatkan pengetahuan ejen mengenai Sabah supaya mereka tahu destinasi kami dengan baik dan berasa selesa dalam memperkenalkan Sabah kepada pelanggan. Kami juga akan menggalakkan mereka menjadi ejen ‘Pakar Sabah’.

“Kami percaya inisiatif ini akan membolehkan ejen atau perunding perjalanan membantu ‘mendorong trafik’ ke tapak web kami untuk pengguna membeli pakej percutian Sabah (melalui kempen pengguna).

“Strategi kedua ialah tawaran Borneo Side Trip (BST) percuma kepada pengembara, dan tumpuan kami akan tertumpu pada pasaran Australia, terutamanya disebabkan sambungan terus Malaysia Airlines dari Australia ke Kuala Lumpur. Dan boleh difahami, kerana ‘Sabah – Borneo Utara’ mempunyai ‘produk’ yang paling menarik kepada pasaran Australia dan New Zealand,” kata Christina dalam satu kenyataan pada Khamis.

Mengenai cadangan lawatan sampingan percuma ke Borneo, beliau berkata ia akan meneliti pasarn dan STB akan membincangkan lebih lanjut perkara itu dengan Malaysia Airlines untuk melaksanakan sistem itu.

“Kami akan berunding semula dengan Malaysia Airlines untuk membeli dalam cadangan kami dan menerima sumbangan kami untuk BST yang memberi tumpuan kepada pasaran Australia dan New Zealand.

“Kami berharap Malaysia Airlines akan mempertimbangkan untuk menawarkan tiket percuma di dalam negara (untuk melihat keunikan Borneo) kepada pelancong yang terbang dari Australia ke Malaysia, dan kemudian di luar Malaysia ke destinasi antarabangsa yang lain.

“Agar kita terus berdaya saing dan mencapai sasaran ketibaan tahun kita, kita harus menyasarkan untuk melancarkan inisiatif ini dalam tempoh dua bulan ini,” katanya.

Delegasi Sabah terdiri daripada Pembantu Menteri merangkap Pengerusi STB Datuk Joniston Bangkuai, Setiausaha Tetap Kementerian Datuk Sr Mohd Yusrie Abdullah dan Ketua Pegawai Eksekutif STB Noredah Othman.

MELBOURNE: Sabah ialah destinasi yang baik untuk orang Australia kerana mereka menggemari pantai dan jarang melihat hidupan liar ikonik kami, dan mencuba percutian makanan, yang banyak ditawarkan oleh Sabah, kata Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Christina Liew.

Liew, yang mengetuai delegasi Lembaga Pelancongan Sabah (STB) ke Australia untuk terus mempromosikan Sabah, menegaskan perkara ini selepas mesyuarat perniagaan dengan Pengurus Serantau Malaysia Airlines untuk Australia, New Zealand dan Pasifik Barat Daya, Giles Gilbert  di Grand Hyatt Melbourne, di sini , pada hari Selasa.

Beliau berkata tahun ini, Pelancongan Sabah berkembang kepada khalayak yang lebih luas di Australia dengan kempen “Feel Sabah – Borneo Utara”, didorong oleh peningkatan jumlah warga Australia yang melawat Sabah selepas sempadan antarabangsa dibuka semula.

“Berdasarkan statistik Bahagian Penyelidikan STB, terdapat lebih 7000 ketibaan warga Australia ke Sabah dalam tempoh lima bulan pertama tahun ini (Januari-Mei 2023).”

Mengambil petunjuk daripada Gilbert tentang cara “menjual” Sabah (sebagai destinasi percutian) di Australia, Menteri berkata akan ada dua strategi utama dalam pelan tindakan akan datang untuk menarik lebih ramai warga Australia melawat The Land Below The Wind.

“Pertama, menyedari bahawa ejen adalah penggerak utama, kami akan menyediakan pendidikan ejen melalui latihan dalam talian dan lawatan suai kenal (FAM) ke Sabah. Kami akan meningkatkan pengetahuan ejen mengenai Sabah supaya mereka tahu destinasi kami dengan baik dan berasa selesa dalam memperkenalkan Sabah kepada pelanggan. Kami juga akan menggalakkan mereka menjadi ejen ‘Pakar Sabah’.

“Kami percaya inisiatif ini akan membolehkan ejen atau perunding perjalanan membantu ‘mendorong trafik’ ke tapak web kami untuk pengguna membeli pakej percutian Sabah (melalui kempen pengguna).

“Strategi kedua ialah tawaran Borneo Side Trip (BST) percuma kepada pengembara, dan tumpuan kami akan tertumpu pada pasaran Australia, terutamanya disebabkan sambungan terus Malaysia Airlines dari Australia ke Kuala Lumpur. Dan boleh difahami, kerana ‘Sabah – Borneo Utara’ mempunyai ‘produk’ yang paling menarik kepada pasaran Australia dan New Zealand,” kata Liew dalam satu kenyataan pada Khamis.

Mengenai cadangan lawatan sampingan percuma ke Borneo, beliau berkata ia akan memikat pasaran masa lapang, dan STB akan membincangkan lebih lanjut perkara itu dengan Malaysia Airlines untuk melaksanakan sistem itu.

“Kami akan berunding semula dengan Malaysia Airlines untuk membeli dalam cadangan kami dan menerima sumbangan kami untuk BST yang memberi tumpuan kepada pasaran Australia dan New Zealand. Kami berharap Malaysia Airlines akan mempertimbangkan untuk menawarkan tiket percuma di dalam negara (untuk menemui tarikan unik Borneo) kepada pelancong yang terbang dari Australia ke Malaysia, dan kemudian di luar Malaysia ke destinasi antarabangsa yang lain.

“Untuk terus berdaya saing dan mencapai sasaran ketibaan tahun kita, kita harus menyasarkan untuk melancarkan inisiatif ini dalam tempoh dua bulan ini,” katanya bersemangat.

Sehubungan itu, Liew memerhatikan bahawa terdapat sekurang-kurangnya tiga segmen pasaran utama untuk disasarkan di Australia, iaitu Pelancongan Eko, terutamanya dari perspektif berkaitan alam sekitar dan kemampanan serta pelancongan warisan budaya; Pengembaraan Lembut (Pengembara Bebas Percuma atau FIT)/segmen riadah; dan Resort Mewah/Pantai (segmen FIT/Keluarga).

“Saya menggesa pemain pelancongan di Sabah untuk memanfaatkan potensi Australia untuk pelancongan FIT, antara segmen lain, dan untuk mencipta pakej menarik yang menarik minat keluarga,” katanya.

Sementara itu, menjawab soalan Menteri, Gilbert berkata keputusan yang jelas ialah laluan Kuala Lumpur-Brisbane telah digantung sementara kerana kekurangan pesawat. “Laluan itu akan menguntungkan hari ini jika kita mempunyai pesawat itu,” tambahnya.

Dan pada masa ini, tumpuan diberikan kepada Malaysia Airlines (MH) yang terbang terus dari bandar utama Melbourne, Sydney, Adelaide dan Perth ke Kuala Lumpur.

Christina
Christina (tengah) menyampaikan cenderahati kepada Gilbert ( Sumber Foto: Ihsan KePKAS )