Sabah komited Pastikan Infrastruktur, Utiliti Cukup Bagi Tarik Pelaburan

Sabah komited Pastikan Infrastruktur, Utiliti Cukup Bagi Tarik Pelaburan

0
SHARE
Dr. Joachim (empat dari kiri) bersama kakitangan MID & POIC di POIC, Lahad Datu...

LAHAD DATU, SABAH – Timbalan Ketua Menteri, Datuk Dr Joachim Gunsalam, mengunjungi Kluster Perindustrian Kelapa Sawit (POIC) di sini Sabtu untuk mempercepat kerja-kerja pembaikan jalan yang dijadualkan bermula tahun ini.

Menteri Pembangunan Perindustrian (MID) diiringi oleh Pengerusi POIC Sabah, Datuk Seri Yong Teck Lee, dan Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Fredian Gan, Setiausaha Tetap, Thomas Logijin serta sepasukan pegawai dari MID, Kementerian Kewangan dan Perancangan Ekonomi Negeri Unit (EPU).

Dr. Joachim (keenam dari kanan) bersama kakitangan MID & POIC di POIC Lahad Datu…

POIC Lahad Datu diposisikan sebagai rangkaian logistik yang muncul untuk Sabah dan timur BIMP -EAGA (Brunei, Indonesia, Malaysia dan Filipina – Kawasan Pertumbuhan ASEAN Timur).

Semua infrastruktur utama sudah siap dan yang diperlukannya adalah sokongan Kerajaan yang kuat untuk membolehkan pelaburan masuk.

Dr Joachim menekankan bahawa Kerajaan Negeri berkomitmen kuat untuk merealisasikan agenda perindustrian Sabah dengan penekanan pada industri bernilai tinggi.

Dr. Joachim (tiga dari kanan) bersama Yong (kanan) mendengar taklimat semasa lawatannya di POIC, Lahad Datu…

Ini adalah lawatan rasmi kedua Dr Joachim ke POIC Lahad Datu dalam tiga bulan terakhir.

Selepas lawatannya ke tapak projek Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) POIC, dia menghadiri mesyuarat yang diadakan di Pejabat Daerah Lahad Datu.