Sarawak Dijangka Beri Suntikan Vaksin Kepada Remaja Berusia 12 Hingga 15 Tahun...

Sarawak Dijangka Beri Suntikan Vaksin Kepada Remaja Berusia 12 Hingga 15 Tahun Khamis Ini

0
SHARE
Gambar sekadar hiasan...

KUCHING, SARAWAK – Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Datuk Amar Douglas Uggah Embas memaklumkan remaja berusia lingkungan 12 hingga 15 tahun di negeri itu dijangka menerima suntikan vaksin COVID-19 bermula Khamis (23 Sept) ini.

Beliau berkata, perancangan itu adalah selaras dengan pengumuman oleh Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin bru-baru ini untuk memulakan segera program vaksinasi kepada golongan berusia lingkungan 12 hingga 17 tahun secara jumpa terus (walk-in) di pusat pemberian vaksin (PPV) terpilih di seluruh negara.

“Khairy juga berkata Kementerian Kesihatan akan mengumumkan senarai PPV yang terpilih hari ini. Kira-Kira 3.2 juta remaja di seluruh negara dijangka terlibat dalam Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan untuk golongan itu,” menurutnya dalam kenyataan malam tadi.

Datuk Amar Douglas Uggah Embas…

Khairy berkata langkah vaksinasi itu adalah sebagai persiapan bagi pembukaan semula sesi persekolahan pada 3 Oktober dalam memastikan risiko jangkitan di sekolah dikurangkan dan pada masa yang sama, mencegah kemunculan kluster atau kes membabitkan pelajar.

“Ibu bapa dan penjaga hendaklah menggunakan sepenuhnya peluang ini bagi melindungi anak atau kanak-kanak di bawah jagaan mereka…

“Di Sarawak, pejabat kesihatan bahagian masing-masing akan memilih PPV untuk tujuan tersebut. Sila temani anak anda untuk vaksinasi kerana terdapat borang kebenaran yang perlu anda isi,” katanya.

Baru-baru ini juga menurut Uggah, Sarawak telah menerima penghantaran vaksin dos tunggal CanSino sebanyak 10,000 dos

Beliau berkata vaksin itu akan diagih bermula hari ini kepada Cawangan Farmasi Logistik Negeri yang terletak di sini, Pusat Farmasi Bahagian (PFB) di Sri Aman, Sarikei, Sibu dan Kapit serta Hospital Sarikei Hospital Sibu dan klinik kesihatan (KK) di Mid-Layar (Betong), Kapit and Song.

“Pada 24 Sept, sesetengah vaksin akan dihantar ke KK Bintulu, Hospital Bintulu, KK Belaga, KK Sungai Asap dan PFB Miri,” katanya