Suntikan Vaksin Pfizer Selamat Untuk Kanak-Kanak Berusia 5 Hingga 11 Tahun

Suntikan Vaksin Pfizer Selamat Untuk Kanak-Kanak Berusia 5 Hingga 11 Tahun

0
SHARE

FRANKFURT, JERMAN – Suntikan vaksin COVID-19 jenis Pfizer selamat digunakan ke atas kanak-kanak berusia antara LIMA (5) hingga 11 tahun.

Syarikat Pfizer dan BioNTech dalam satu kenyataan semalam memaklumkan hasil ujian vaksin COVID-19 syarikat itu berupaya menghasilkan tindak balas imunisasi yang pantas serta selamat digunakan ke atas golongan kanak-kanak tersebut.

Menurut syarikat itu yang dipetik AFP, mereka menyatakan akan mendapatkan kelulusan penggunaannya terhadap golongan terbabit dalam tempoh terdekat.

Bagaimanapun, dos vaksin terbabit akan diberikan pada kadar lebih rendah berbanding individu berusia 12 tahun ke atas.

“Bagi peserta berusia lima hingga 11 tahun, penggunaan vaksin adalah selamat dan menunjukkan tindak balas antibodi yang kuat,” menurut kenyataan bersama dikeluarkan Pfizer dan BioNTech.

Berdasarkan hasil ujian itu, mereka akan menghantar data terbabit kepada Kesatuan Eropah (EU), Amerika Syarikat (AS) serta badan berwajib di seluruh dunia secepat mungkin.

Keputusan yang diperoleh itu adalah yang pertama bagi kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah, manakala ujian bagi vaksin Moderna untuk kanak-kanak berusia enam hingga 11 tahun, masih di dalam kajian.

Vaksin Moderna (MRNA.O) COVID-19…

Berdasarkan ujian yang dilakukan, kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun diberikan dua dos vaksin sebanyak 10 mikrogram berbanding 30 mikrogram kepada golongan dewasa.

Inokulasi itu diberikan dalam tempoh 21 hari ketika ini, kedua-dua vaksin Pfizer dan Moderna diberikan kepada golongan berusia 12 tahun ke atas di seluruh dunia.

Biarpun kanak-kanak kurang berisiko sekiranya dijangkiti COVID-19, wujud kebimbangan dengan kehadiran varian Delta yang boleh menjurus kepada kes lebih serius.

Malah, pemberian vaksin kepada kanak-kanak dilihat sebagai kunci utama memastikan sekolah dibuka dan membantu menamatkan pandemik itu.

“Kami amat berharap dapat memperluaskan lagi perlindungan menerusi vaksin ini kepada populasi muda,” menurut Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer, Albert Bourla.