Tidak Mustahil Capai Pengeluaran Makanan 60% Dalam Masa 9 Tahun – Dr...

Tidak Mustahil Capai Pengeluaran Makanan 60% Dalam Masa 9 Tahun – Dr Jeffrey

0
SHARE
Dr Jeffrey Kitingan memeriksa kuntuman orkid sementara Setiausaha Tetap MAF Datuk Dr Mariana Tinggal (dua kanan) dan Pengarah Jabatan Pertanian Dzulkifli Ghulamdin (kanan) melihat...

KOTA KINABALU, SABAH – Kementerian Pertanian dan Perikanan sedang mencari cara untuk melipatgandakan pengeluaran makanan di Sabah ketika ini bagi mencapai 60 peratus (60%) dalam pengeluaran makanan pada tahun 2030.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey G Kitingan berkata pada masa ini, Sabah hanya menghasilkan 25% daripada keperluan makanannya.

“Sama ada sasaran itu realistik atau tidak, itulah matlamat kita. Saya percaya adalah lebih baik untuk mengimpi lebih tinggi sehingga kita termotivasi dan terpaksa melakukan sesuatu yang drastik untuk mencapai tujuan itu,” katanya setelah mengadakan lawatan ke Taman Pertanian Sabah di Tenom pada hari Jumaat.

Jeffrey, yang merupakan Menteri Pertanian dan Perikanan Sabah, mengatakan salah satu cara untuk mencapai sasaran tersebut adalah dengan menggandakan hasil di ladang yang ada dengan memperkenalkan biji hasil tinggi dan spesies buah unggul.

Dia menyatakan bahawa Jabatan Pertanian Sabah telah mengedarkan biji Tuaran Rice 8 (TR8) unggul kepada petani, yang menghasilkan hasil padi yang berlipat ganda.

“TR8 sudah memodenkan penanaman padi, dan kita bertujuan untuk membuat benih tersedia secara meluas untuk semua petani padi di Sabah. TR8 menunjukkan potensi untuk meningkatkan pengeluaran tanpa meningkatkan keluasan…

“Para penyelidik di Bahagian Penyelidikan Pertanian (ARS) di Tenom juga telah mengkaji pelbagai herba dan buah-buahan untuk diperkenalkan ke kawasan pertanian Sabah dan mudah-mudahan dapat membuatnya tersedia kepada pasar tempatan kita.

“Saya kagum dengan penemuan mereka, dan saya percaya produk ini berpotensi menjadikan Sabah sebagai pemain utama dalam pengeluaran makanan eksotik suatu hari nanti,” katanya.

Walaupun terdapat penemuan baru yang dapat menggandakan pengeluaran makanan, dia percaya Sabah akhirnya perlu meningkatkan keluasan tanah yang digunakan untuk penanaman makanan untuk memenuhi permintaan di masa depan.

Kelapa sawit kini menempati 1.8 juta hektar tanah pertanian di Sabah. Sebagai perbandingan, 93,000 hektar yang digunakan untuk tanaman makanan tidak signifikan.

“Dari 93.000 hektar ini, hanya 35.000 hektar yang digunakan untuk penanaman padi. Jadi, apakah jalan ke hadapan? Salah satu pilihan adalah untuk berbincang dengan syarikat kelapa sawit yang memiliki tanah besar untuk mendedikasikan 10 peratus tanah mereka untuk tanaman makanan…

“Ini adalah sesuatu yang dapat kita pertimbangkan kerana 10 peratus setara dengan 180,000 hektar tanaman makanan, di mana kita dapat menanam apa saja dari padi hingga jagung, buah-buahan, sayur-sayuran, dan sebagainya.

“Saya percaya akan lebih bijaksana untuk mendorong penanaman tanaman di ladang kelapa sawit, tetapi saya rasa ini memerlukan kajian tambahan,” katanya.

Secara keseluruhan, Kitingan mengatakan dia berpuas hati dengan lawatan itu dan menyatakan minatnya untuk mengunjungi kemudahan pertanian lain di seluruh Sabah kerana kementerian mencari idea baru tentang bagaimana memenuhi objektifnya.