Eriksen Mengesahkan Dirinya Stabil, Hantar Pesanan ‘WhatsApp’ Dirinya Baik Kepada Rakan Sepasukan...

Eriksen Mengesahkan Dirinya Stabil, Hantar Pesanan ‘WhatsApp’ Dirinya Baik Kepada Rakan Sepasukan Inter Milan

0
SHARE
Christian Eriksen...

COPENHAGEN – Pemain bola sepak Denmark, Christian Eriksen memberitahu rakan sepasukannya di Inter Milan ‘Saya baik’ dalam satu pesanan yang ringkas melalui aplikasi WhatsApp untuk meyakinkan mereka tentang keadaannya setelah rebah di padang semasa perlawanan Euro 2020 menentang Finland baru-baru ini.

Pemain berusia 29 tahun itu jatuh secara tiba-tiba ke tanah pada minit ke-43 permainan di Copenhagen dan diberi rawatan awal Cardiopulmonary Resuscitation (CPR) oleh Kapten skuad bola sepak Denmark iaitu Kjaer, 32,sebelum ketibaan petugas perubatan.

Kjaer juga turut mengarahkan rakan sepasukannya yang lain untuk membentuk penghalang lingkaran manusia (human shield) di sekeliling Eriksen sehingga dia dapat memiliki privasi sebanyak mungkin semasa menerima rawatan.

Pengadil Inggeris, Anthony Taylor segera memanggil petugas perubatan ke lapangan dan Eriksen menjalani rawatan yang berpanjangan, dengan tekanan pada dada pemain Inter Milan yang berusia 29 tahun sebelum dia dibawa ke hospital untuk rawatan lanjut, di mana keadaannya dikatakan  stabil.

Menurut Eriksen, dia terjaga ketika dirinya dibawa dari padang di atas tandu dan apabila terjaga, dia telah menghubungi rakan sepasukan di Inter untuk memaklumkan dirinya berada dalam keadaan yang stabil.

Wartawan yang berpangkalan di Itali, Tancredi Palmeri mengatakan bahawa Eriksen telah memuat satu ciapan di Twitter miliknya berkenaan teks di kumpulan whatsapp skuad Inter, dengan mengatakan ‘Saya baik’ pada pukul 11 ​​malam.

Dan pada pagi Ahad, berita baik disusuli lagi dengan Persatuan Bola Sepak Denmark mengatakan dalam satu kenyataan bahawa mereka telah bercakap dengan Eriksen dan memaklumkan kestabilannya.

“Pagi ini kami telah bercakap dengan Christian Eriksen dan dia telah menyampaikan salam kepada rakan sepasukannya.

“Keadaannya stabil dan dia terus dimasukkan ke hospital untuk pemeriksaan lanjut…

“Pasukan dan kakitangan pasukan kebangsaan telah menerima bantuan krisis dan akan terus berada di sana satu sama lain selepas kejadian semalam.

“Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada semua orang untuk ucapan terima kasih yang tulus kepada Christian Eriksen dari peminat, pemain, Keluarga Diraja dari Denmark dan England, persatuan antarabangsa, kelab dan lain-lain. 

“Kami mendorong semua orang untuk mengirim salam kepada FA Denmark, di mana kami akan memastikan bahawa salam mereka akan disampaikan kepada Christian dan keluarganya.”

Pengarah Inter, Beppe Marotta juga turut mengesahkan bahawa Eriksen telah menghubungi pasukan kelabnya itu.

“Pemainnya sangat dekat dan kami semua segera berkomunikasi satu sama lain setelah melihat gambar-gambar itu,” kata Marotta kepada penyiar Itali, RAI Sport.

“Kami tidak mahu menjadi invasif dan jadi berusaha untuk menghormati pemulihannya setelah kami diyakinkan…

“Saya hanya boleh mengatakan bahawa 10 minit yang lalu, Eriksen sendiri menghantar mesej dalam sembang dalaman kami dan ini mengesahkan ikatan antara pemain.

“Dia tidak mempunyai COVID dan juga tidak divaksinasi. Pada masa ini, Eriksen berada di bawah bimbingan kakitangan perubatan Denmark dan memang betul mereka memberikan maklumat, tetapi saya boleh katakan kakitangan perubatan Inter telah menghubungi mereka sejak awal.”

Salah seorang rakan sepasukan Eriksen di Inter Milan iaitu Romelu Lukaku yang bermain untuk Belgium pada perlawanan akhir menentang Rusia berjaya menjaringkan dua gol dalam kemenangan pasukannya 3-0.

Selepas gol pertama, dia berlari ke atas dan menjerit ‘Chris, Chris – I love you’ di bawah kamera.

“Saya banyak menangis, kerana saya berasa takut, kami mengalami detik-detik kuat bersamanya selama satu setengah tahun dan saya menghabiskan lebih banyak masa dengannya berbanding dengan keluarga saya. Jadi fikiran saya adalah dengan dia, teman wanitanya, dua anaknya dan keluarganya. 

“Bagi saya sukar bermain hari ini kerana fikiran saya bersama rakan sepasukan saya, Christian. Saya harap dia sihat dan saya mendedikasikan persembahan ini kepadanya,” luah Lukaku kepada media.

Eriksen pindah ke Inter pada Januari 2020 dari Tottenham, di mana dia bermain bersama kapten England, Harry Kane.