Fahami Dan Dalami Asas Perjuangan MA63

Fahami Dan Dalami Asas Perjuangan MA63

0
SHARE
Ellron
Ellron bergambar bersama-sama Ahli Dewan Belia ( Sumber Foto: Ihsan KBS Sabah )

KOTA BELUD, SABAH – Belia Sabah digesa agar memahami dan mendalami Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) yang menjadi tunggak utama kepada pembentukan negara ini.

Menteri Belia dan Sukan Sabah Datuk Ellron Angin berkata pemahaman terhadap MA63 adalah amat penting bagi kita terutamanya dalam kalangan generasi muda.

“Fakta-fakta dan intipati yang terdapat dalam perjanjian itu seharusnya menjadi asas utama kita sebagai rakyat Sabah untuk menuntut hak-hak yang selama ini dinafikan” katanya pada program Bootcamp Ahli Dewan Belia Sabah Sesi 2023/2024 yang diadakan di Daradaat View, Kota Belud, baru-baru ini.

Seramai 40 orang peserta menyertai boot camp tersebut yang terdiri daripada Ahli Dewan Belia dan penuntut-penuntut Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTA) seperti Cosmopoint College, Almacrest International College dan Ascot Academy.

Ellron yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri N.45 Sook berkata penafian hak-hak kita dalam MA63 selama ini menyebabkan keadaan pembangunan dan aktiviti ekonomi begitu lembab di Sabah jika dibandingkan dengan negeri lain di negara ini.

“Daerah Pitas, Nabawan dan beberapa lagi daerah lain yang termasuk dalam kategori daerah miskin adalah contoh utama pemabangunan di Sabah masih lagi mundur.

“Ini disebabkan oleh penafian hak-hak kita antaranya tuntutan 40 peratus hasil Sabah yang sampai sekarang masih tidak dapat dipenuhi” kata beliau.

Sehingga hari ini penyediaan kemudahan asas yang terhad seperti air, elektrik dan jalan perhubungan masih menjadi masalah utama yang membebani penduduk luar bandar Sabah.

Justeru itu, tuntutan dan hak-hak yang termaktub dalam MA63 wajar dipenuhi bagi mengatasi permasalahan ini dan warga belia harus memahami perkara ini untuk dijadikan sebagai asas perjuangan MA63.

Tambahnya lagi, belia haruslah juga mempunyai nilai kepimpinan yang mempunyai semangat juang yang tinggi dan menjadi tauladan baik kepada masyarakat serta tidak terikut-terikut dengan budaya politik kurang matang di luar sana.

“Jadilah pemimpin yang berwibawa, berintegriti serta berdaya saing agar dapat menyumbangkan dan memajukan Sabah ke arah yang lebih baik,” katanya.

Terdahulu beliau hadir ke program tersebut untuk memberikan perkongsian beliau mengenai Perjanjian MA63.

Turut hadir dalam Timbalan Setiausaha Tetap Kementerian Belia dan Sukan Sabah, Charles William Dabbi, Setiausaha Dewan Undangan  Negeri (DUN) Sabah Rafidah Maqbol Rahman.

Ellron
Ellron bergambar bersama-sama Ahli Dewan Belia ( Sumber Foto: Ihsan KBS Sabah )