Ibu Bapa Zayn Rayyan Mengaku Tidak Bersalah, Dituduh Abai Anak

Ibu Bapa Zayn Rayyan Mengaku Tidak Bersalah, Dituduh Abai Anak

0
SHARE

PETALING JAYA: Ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin dituduh abai anak ketika didakwa di Mahkamah Sesyen di sini dengan kemungkinan menyebabkan kecederaan terhadap adik Zayn pada Disember tahun lalu

Bagaimanapun, ibu bapa Zaim Ikhwan Zahari dan Ismanira Abdul Manaf masing-masing berusia 29 tahun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Dr Syahliza Warnoh.

Pendakwaan mengikut Seksyen 31(1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001 dan dibaca bersama Seksyen 34 akta sama yang memperuntukkan denda maksimum RM50,000 atau penjara tidak lebih 20 tahun atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Ku Hayati Ku Haron dan Ahmad Zuhaini Mahamad Amin, manakala peguam Fahmi Abd Moin dan Mahmud Jumaat masing-masing mewakili Zaim Ikhwan dan Ismanira.

Ibu bapa anak autisme, Zayn Rayyan ditahan reman pada 31 Mei lalu untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 302 kerana membunuh. Reman pasangan itu tamat hari ini.

Bagaimanapun, pagi tadi peguam Fahmi Abd Moin yang mewakili bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin berkata anak guam dan isterinya boleh didakwa atas pertuduhan selain di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan (KK) kerana membunuh kanak-kanak autisme itu.