KSTI Peruntuk RM360,000 Laksana STEM Fiesta

KSTI Peruntuk RM360,000 Laksana STEM Fiesta

0
SHARE
Raisin
Raisin menyaksikan Harun (tiga kiri) menyampaikan dana STEM Fiesta ( Sumber Foto: Ihsan Jabatan Penerangan Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Sebanyak RM360,000 diperuntukkan oleh Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi (KSTI) untuk pelaksanaan STEM Fiesta 2024 kepada Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) di Sabah.

Pengarah Pendidikan Negeri, Datuk Raisin Saidin berkata setiap PPD akan menerima RM15,000 berbanding RM10,000 yang diterima tahun lepas untuk mengadakan program-program pembudayaan Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) di sekolah.

“Pada hari ini PPD Kota Kinabalu, Penampang, Papar dan Tuaran masing-masing menerima dana berjumlah RM15,000 dan ada 20 PPD lagi akan menerima peruntukan yang sama.

“Saya yakin pertambahan jumlah peruntukan yang telah disediakan oleh KSTI untuk PPD melaksanakan karnival ataupun tahun ini dikenali Festival STEM Fiesta akan dapat menyemarakkan lagi dan membudayakan amalan STEM dalam kalangan anak-anak.

“Dengan ini, kita berharap supaya matlamat Jabatan Pendidikan Negeri Sabah (JPNS) di bawah aspirasi Sabah Maju Jaya untuk menarik lebih ramai murid-murid mengambil mata pelajaran STEM akan bertambah.

“Pada tahun lalu, JPNS telah berjaya mencapai 28.78 peratus dan tahun ini kita berharap angka tersebut akan meningkat kepada 35 peratus,” katanya ketika ditemui di Majlis Semarak Kasih Ramadan dan Majlis Berbuka Puasa anjuran KSTI.

Turut berlangsung pada majlis tersebut pemberian sumbangan kepada 30 pelajar Madrasah Tahfiz Al-Quran Al-Karim Kampung Benoni yang disampaikan oleh Pembantu Menteri KSTI Datuk Harun Durabi. — JABATAN PENERANGAN SABAH