Parti STAR Beri Amaran Kepada Parti Malaya Untuk Tidak Ambil ‘Kerusi’ Parlimen...

Parti STAR Beri Amaran Kepada Parti Malaya Untuk Tidak Ambil ‘Kerusi’ Parlimen Dari Sabah

0
SHARE

KOTA KINABALU: Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Jeffrey Kitingan memberi amaran kepada parti-parti Malaya untuk tidak mengambil ‘kerusi’ Parlimen dari Sabah.

Beliau berkata ini kerana jumlah keseluruhan 222 kerusi Parlimen telah pun dibahagikan, di mana Malaysia Barat mempunyai majoriti sebanyak 65 peratus, berbanding Sabah dan Sarawak sebanyak 35 peratus.

Bagaimanapun, katanya peratusan yang diperuntukkan bagi negeri-negeri Borneo sebenarnya telah berkurangan kepada 25 peratus sekarang kerana bilangan kerusi di Malaysia Barat telah meningkat.

Jeffrey yang juga presiden Parti Solidariti Tanah Airku (Star) Sabah dan ADUN Tambunan, mendakwa pertambahan kerusi di Semenanjung telah meningkatkan majoriti kepada 75 peratus.

Beliau berkata keadaan ini menyukarkan Sabah dan Sarawak untuk mempertahankan hak mereka melalui Perlembagaan, manakala Malaysia Barat sudah mempunyai majoriti dua pertiga.

“Dari awal lagi mereka sengaja buat supaya mereka ada 65 peratus, jadi peruntukan kerusi ini perlu dijaga dan dihormati.

“Sebab itu saya katakan jangan biarkan parti Malaya datang ke Sabah untuk bertanding dan merampas kerusi kita, kerana ia akan merugikan Sabah serta kuasa Sabah dan Sarawak.

“Mereka sepatutnya bekerjasama dengan parti tempatan kerana objektif penubuhan Malaysia adalah supaya mereka dapat bekerjasama dan menghormati kedaulatan satu sama lain – ini adalah kekuatan negara kita,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas menghadiri Mesyuarat Agung Tahunan Parti STAR Sabah di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) pada Sabtu lalu.

Jeffrey menegaskan jika kedaulatan dan kedudukan Sabah dalam perkara itu dan formula kerusi tidak dihormati, maka sudah pasti kuasa politik Sabah tidak akan berada di tangan parti tempatannya, yang disifatkannya sebagai ‘sama dengan penjajahan baharu’.

“Inilah sebabnya saya menyeru untuk saling menghormati antara satu sama lain. Ia boleh memberi insentif kepada kita untuk bekerjasama dan bukannya berebut kerusi di kalangan Semenanjung, Sabah dan Sarawak,” tegasnya.

Mengimbas kembali sejarah parti Malaya yang datang ke Sabah, beliau berkata ia ada kaitan dengan taktik kerajaan Persekutuan untuk mengawal politik Sabah.

Terdapat dua cara pihak Persekutuan memaksa masuk ke kancah politik Sabah melalui partinya, dakwanya.

Pertama, dengan mencampuri Perlembagaan Sabah, di mana jawatan Ketua Menteri negeri itu ditukar secara bergilir-gilir, selama dua tahun untuk menarik pengundi ke arah Umno, menyebabkan parti-parti politik bertelagah siapa barisan seterusnya walaupun 24 bulan penggal tidak mungkin membenarkan mereka membawa sebarang perkembangan atau menstabilkan parti politik.

Kedua, dengan menggunakan warga asing sebagai pengundi, seperti melalui Projek IC yang terkenal, yang telah menghancurkan negara, Sabah khususnya.

Susulan itu, beliau berkata pelbagai insiden telah berlaku seperti penculikan dan pencerobohan serta pengukuhan tuntutan Filipina ke atas Sabah.

“Baru sekarang kita mula sedar perkara ini dan mula menyelesaikannya. Semua ini akan mengambil masa untuk diselesaikan.

“Tetapi jangan tambah masalah dengan tidak menghormati kedudukan Sabah dan Sarawak di Malaysia serta politik dan kedaulatan kita.

“Sebab itu saya katakan apa yang saya katakan sebagai peringatan untuk kita dan supaya Malaysia terus maju dan maju dengan kekuatan masing-masing,” katanya.