Saudi Larang Berbuka Puasa, Pungutan Derma Iftar Dalam Masjid

Saudi Larang Berbuka Puasa, Pungutan Derma Iftar Dalam Masjid

0
SHARE
Mohammad salman
Putera Arab Saudi yang juga Perdana Menterinya, Mohammad Salman ( Sumber Foto: Gambar carian Google )

RIYADH, ARAB SAUDI – Putera Arab Saudi yang juga Perdana Menterinya, Mohammad Salman, mengeluarkan perintah melarang berbuka puasa di masjid menjelang Ramadan, yang dijadualkan bermula pada 11 Mac dan berakhir pada 9 April tahun ini.

Kementerian Hal Ehwal Islam Arab Saudi mengeluarkan satu set arahan untuk dipatuhi pekerja masjid sepanjang bulan Ramadan dalam perintah bertarikh 20 Februari 2024.

Kementerian juga mengeluarkan arahan menyekat imam dan muazin mengutip derma kewangan untuk penganjuran jamuan berbuka puasa.

Kementerian Hal Ehwal Islam Arab Saudi juga mengenakan larangan menganjurkan jamuan berbuka puasa di dalam masjid, menimbulkan kebimbangan mengenai kebersihan.

Dalam catatan di X (sebelum ini Twitter), kapsyen notis itu berbunyi, “#Kementerian_Hal Ehwal Islam, Dakwah dan Bimbingan mengeluarkan beberapa arahan berkaitan masjid pada bulan penuh keberkatan #Ramadan 1445 Hijrah.”

Perintah itu menyatakan, “Para imam dan muazin di berbagai wilayah Kerajaan dilarang memungut derma kewangan untuk projek iftar bagi orang yang berpuasa dan lain-lain.”

Notis itu, membangkitkan isu tentang kebersihan terjejas apabila jamuan berbuka puasa diadakan di dalam masjid, mengarahkan imam dan muadzin untuk mengawasi penganjuran kenduri-kenduri ini di halaman masjid dan membebankan mereka dengan tanggungjawab untuk memastikan kebersihan sejurus selepas hari raya berakhir.

‚ÄúProjek berbuka puasa tidak boleh diadakan di dalam masjid kerana bimbang tentang kebersihan, jadi tempat yang sesuai harus disediakan di halaman masjid tanpa menggunakan bilik sementara, khemah, atau sebagainya, dan berbuka puasa harus dilakukan. di bawah tanggungjawab imam dan muadzin, dengan kewajipan orang yang berbuka untuk membersihkan tempat itu sebaik sahaja selesai makan,” katanya.

Selain itu, Kementerian tidak menggalakkan penggunaan kamera di dalam kawasan masjid, dengan menyatakan bahawa mereka tidak boleh digunakan untuk merakam imam dan jemaah yang sedang menunaikan solat, kerana ini menjejaskan ketakwaan jemaah.

Kementerian juga mengeluarkan arahan bahawa doa tidak boleh disiarkan dalam apa jua bentuk media, termasuk media sosial.

Oleh itu, tiada kamera dibenarkan berada di dalam kawasan masjid pada waktu solat, dan pelawat telah diarahkan untuk mengelak daripada membuat penggambaran.