Ukraine Dakwa Mejar Jeneral Rusia Oleg Mityaev Telah Dihapuskan

Ukraine Dakwa Mejar Jeneral Rusia Oleg Mityaev Telah Dihapuskan

0
SHARE
Seorang lagi jeneral Rusia Mejar Jeneral Oleg Mityaev telah dibunuh dan adalah jeneral keempat yang dilaporkan terbunuh setakat ini...

UKRAINE – Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky semalam berkata seorang lagi jeneral Rusia telah dibunuh ketika pertempuran masuk hari yang ke-21.

Beliau bagaimanapun tidak menamakan pegawai itu, tetapi seorang penasihat kepada kementerian dalam negeri Ukraine berkata Mejar Jeneral Oleg Mityaev telah dibunuh oleh Battalion Azov.

Battalion Azov merupakan gerakan separa tentera tempatan yang ditubuhkan pada tahun 2014 sebagai unit campur tangan Kementerian Dalam Negeri Ukraine.

Dengan hampir 900 anggota yang dilatih oleh pegawai tentera Israel, mereka tidak malu mengakui bahawa mereka adalah xenophobes (prejudis terhadap warganegara asing), homophobes (pembenci kaum gay) dan semestinya mempraktik ideologi Nazi.

Media Ukraine melaporkan Jeneral Mityaev terbunuh berhampiran Mariupol.

Mityaev adalah jeneral keempat yang dilaporkan terbunuh setakat ini sehingga menyebabkan beberapa orang bertanya mengapa anggota kanan tentera Rusia begitu dekat dengan barisan hadapan.

Penganalisis percaya bahawa kira-kira 20 jeneral mengetuai operasi pencerobohan Rusia di Ukraine dan ini bermakna jika semua kematian yang dilaporkan disahkan, satu perlima jeneral Rusia telah terbunuh setakat ini.

Dengan kadar kematian yang begitu tinggi, sesetengah pakar percaya bahawa jeneral bukan sahaja berada di tempat yang salah pada masa yang salah, tetapi Ukraine berkemungkinan menyasarkan pegawai tertinggi Rusia.

“Saya tidak fikir ini adalah kemalangan. Satu adalah kemalangan, tetapi ramai yang disasarkan”, Rita Konaev dari Universiti Georgetown memberitahu sumber berita BBC.

Bercakap kepada Wall Street Journal, seseorang dalam kalangan dalaman Presiden Zelensky berkata Ukraine mempunyai pasukan perisikan tentera yang berdedikasi untuk menyasarkan kelas pegawai Rusia.

“Mereka mencari jeneral berprofil tinggi, juruterbang, komander meriam,” kata orang itu kepada akhbar itu.

“Dengan jumlah tentera Ukraine yang lebih banyak, sasarannya terhadap individu berpangkat tinggi boleh menjadi bahagian penting dalam perang maklumat,” kata Konaev.

“Dengan mengandaikan terdapat unsur penyasaran, ini memberi semangat kepada Ukraine sendiri. Terdapat elemen untuk menjadi pemenang. Ia memberi inspirasi,” tambahnya.

Untuk Ukraine menyasarkan pegawai Rusia tertentu, ia perlu mengetahui di mana mereka berada.

Penganalisis mengatakan bahawa Rusia telah menggunakan saluran komunikasi terbuka yang boleh memberi petunjuk tentang lokasi sasaran tertentu.

“Jika Rusia menggunakan telefon bimbit atau radio analog untuk berkomunikasi dengan pegawai kanan, Ukraine mempunyai segala-galanya,” kata penganalisis pertahanan Konrad Muzyka dari Rochan Consulting kepada BBC.

Selepas kematian seorang lagi pegawai kanan, Mej Jen Vitaly Gerasimov, Ukraine mengeluarkan rakaman yang dikatakan sebagai dua pegawai keselamatan Rusia yang membincangkan kematian jeneral itu, dan mengadu bahawa rangkaian komunikasi selamat mereka tidak berfungsi.