Ahmad Mikhail Raih Anugerah Gemilang Kebudayaan Dan Kesenian Peringkat Kebangsaan

Ahmad Mikhail Raih Anugerah Gemilang Kebudayaan Dan Kesenian Peringkat Kebangsaan

0
SHARE
Mikhail
Ahmad Mikhail Damsal ( Sumber Foto: Ihsan Ibu Ahmad Mikhail )

KOTA KINABALU, SABAH – Bakat muda Sabah Ahmad Mikhail Damsal menerima Anugerah Gemilang Kebudayaan dan Kesenian Peringkat Kebangsaan yang berprestij sempena Hari Kanak-Kanak Sedunia 2023, anjuran Jabatan Kebajikan Masyarakat di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Malaysia pada Isnin.

Berusia 14 tahun, beliau merupakan seorang pelajar tingkatan dua di SM Lok Yuk Likas telah menunjukkan bakat dan dedikasi yang luar biasa dalam bidang tarian dan rap hip-hop.

Keghairahannya terhadap seni bermula pada 2018 apabila dia menyertai kumpulan tarian sekolahnya, Kumpulan Tatih SK Stella Maris, dan dengan cepat menjadi penghibur yang menyerlah.

Antara pencapaian beliau dalam arena seni persembahan tarian yang ketara ialah penyertaannya dalam Kelab Bimbingan Seni Cemerlang di bawah bimbingan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Negeri Sabah, Kumpulan Gentari SM Lok Yuk Likas dan Ala Pangong Production.

Sejak itu, beliau telah menyertai kejohanan peringkat kebangsaan dan antarabangsa, bersaing dalam acara berprestij seperti Piala Dunia Tarian (2019, 2020, 2023), Kejohanan Seni Persembahan Dunia, Amerika Syarikat (2020, 2023), Kejuaraan Tari Kanak-kanak Malaysia, JKKN Malaysia (2019, 2022), dan Festival Tarian Topeng Andong 2023 di Andong, Korea, antara lain.

“Saya benar-benar rasa rendah diri dan bersyukur kerana diiktiraf dengan anugerah ini. Untuk menerima pengiktirafan negara atas bakat saya adalah satu penghormatan dan tanggungjawab.

“Saya ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada mereka yang telah menyokong saya selama ini. perjalanan ini – terutamanya ibu saya Normala Othman dan abang Danial, keluarga Damsal saya, guru-guru, jurulatih dan mentor, kerajaan Sabah, semua penaja saya semasa setiap pertandingan, dan komuniti seni yang luar biasa di Sabah.

“Saya juga ingin mendedikasikan anugerah ini kepada anak-anak Malaysia, terutamanya pada Hari Kanak-Kanak Sedunia. Semoga pengiktirafan ini menjadi peringatan bahawa impian dan cita-cita kita adalah sah, dan suara kita penting.

“Marilah kita terus mengimpikan, mencipta dan memberi inspirasi kepada perubahan positif dalam komuniti kita.” katanya.

Majlis terbabit diadakan bertempat di Holiday Villa Johor Bahru dan dirasmikan oleh Menteri Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat Malaysia, Datuk Seri Nancy Shukri.