Cuaca Panas, Masalah Pengangkutan Dan Jemaah Haji Tidak Sah Antara Faktor Kematian...

Cuaca Panas, Masalah Pengangkutan Dan Jemaah Haji Tidak Sah Antara Faktor Kematian Tinggi

0
SHARE
Seorang lelaki yang rebah dalam cuaca panas terik dibantu seorang lagi jemaah haji dan pegawai polis pada 16 Jun lalu...(Sumber Foto: Fadel Senna / AFP melalui Getty Images)

ARAB SAUDI – Beratus orang dipercayai meninggal dunia semasa menunaikan haji di Makkah, Arab Saudi tahun ini.

Kebanyakan kematian disebabkan oleh cuaca panas melampau dengan suhu melambung melepasi 51 darjah celsius.

Agensi berita AFP memetik seorang diplomat Arab sebagai berkata 658 rakyat Mesir telah meninggal dunia.

Indonesia berkata bahawa lebih daripada 200 rakyatnya telah meninggal dunia. India berkata 98 orang diketahui telah meninggal dunia.

Setakat 19 Jun, Malaysia melaporkan kehilangan 14 orang. Bagaimanapun mereka semua sempat berwukuf.

Negara lain yang telah mengesahkan kematian termasuk Tunisia, Pakistan, Jordan, Iran, Senegal, Sudan, wilayah autonomi Kurdistan Iraq dan Amerika Syarikat.

Pada Jumaat lalu, Jordan berkata ia telah menahan beberapa ejen pelancongan yang memudahkan perjalanan tidak rasmi jemaah Islam ke Mekah. Mesir sedang menjalankan siasatan yang sama.

Kira-kira 1.8 juta orang telah mengambil bahagian tahun ini, kata Arab Saudi. Lebih separuh daripada mereka yang meninggal dunia adalah jemaah haji yang tidak berdaftar dan menyertai Haji melalui saluran yang tidak teratur.

Ini menyebabkan mereka tidak dapat mengakses kemudahan penyejukan seperti khemah dan bas berhawa dingin.

Arab Saudi telah meningkatkan langkah keselamatan pada ibadah haji sejak beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi ia masih menghadapi kritikan kerana tidak melakukan yang secukupnya, terutamanya apabila melibatkan jemaah haji yang tidak berdaftar.

Faktor utama yang menyumbang kepada kematian adalah gelombang panas yang tidak pernah berlaku sebelum ini di Arab Saudi.

Ramai jemaah haji menjadi mangsa tekanan haba dan strok haba.

“Hanya dengan rahmat Allah saya terselamat, kerana cuaca sangat panas,” kata Aisha Idris, seorang jemaah haji Nigeria, kepada BBC World.

“Saya terpaksa menggunakan payung dan sentiasa menyiram diri dengan air Zamzam,” katanya.

Seorang lagi jemaah haji, Naim, dilaporkan meninggal dunia akibat strok haba, menyebabkan keluarganya tercari-cari jawapan.

“Komunikasi dengan ibu saya tiba-tiba terputus. Kami menghabiskan masa berhari-hari mencari, hanya untuk mengetahui dia telah meninggal dunia semasa haji,” anak lelakinya memberitahu BBC News Arabic.

Isu kesesakan dan sanitasioleh pihak berkuasa Saudi memburukkan lagi keadaan yang melampau.

Ia membawa kepada krisis di banyak kawasan yang ditetapkan untuk jemaah haji.

Mereka berkata penginapan dan kemudahan tidak diurus dengan baik, dengan khemah yang sesak, tidak mempunyai kemudahan penyejukan dan sanitasi yang mencukupi.

Amina (bukan nama sebenar), berusia 38 tahun dari Islamabad berkata tiada penghawa dingin di khemah mereka.

“Penyejuk yang dipasang tidak mempunyai air pada kebanyakan masa. Terdapat terlalu banyak yang sesak nafas di dalam khemah-khemah ini sehingga kami bermandi peluh dan ia adalah pengalaman yang mengerikan,” tambahnya.

Fauziah, seorang jemaah dari Jakarta, bersetuju dengan berkata, ramai yang pengsan akibat kesesakan dan terlalu panas di dalam khemah.

Jemaah haji juga sering terpaksa berjalan jauh dalam cuaca panas, dengan beberapa menyalahkan sekatan jalan raya dan pengurusan yang lemah.

Muhammad Acha, penganjur Haji untuk kumpulan persendirian berkata semasa musim panas, jemaah biasa mungkin perlu berjalan sekurang-kurangnya 15 kilometer sehari.

Ini mendedahkan mereka kepada strok haba, keletihan, dan kekurangan air yang tersedia.

Untuk menunaikan haji, jemaah haji mesti memohon visa haji khas. Tetapi beberapa individu cuba untuk pergi haji lima hari tanpa dokumentasi yang betul.

Jemaah haji tanpa dokumentasi yang betul sering mengelakkan pihak berkuasa, walaupun mereka memerlukan bantuan.

Isu “haji tidak rasmi” ini dipercayai menyumbang kepada lebihan kematian dan pihak berkuasa telah menyalahkan mereka atas beberapa kesesakan di dalam khemah.

Salah satu sebab terdapat banyak kematian setiap tahun semasa Haji adalah kerana ramai jemaah haji pergi pada penghujung hayat mereka, selepas menabung sepanjang hayat.

Ramai orang Islam juga pergi dengan harapan jika mereka mati, ia dianggap sebagai rahmat untuk mati dan dikebumikan di kota suci.

Apabila jemaah haji meninggal dunia ketika mengerjakan haji, kematian tersebut dilaporkan kepada Misi Haji.

Mereka menggunakan gelang tangan atau ID leher untuk mengesahkan identiti.

Selepas itu, mereka mendapat sijil doktor, dan Arab Saudi mengeluarkan sijil kematian.

Pengebumian adalah mudah, tanpa penanda, kadang-kadang dengan banyak mayat di satu tempat.

Buku perkuburan itu menyenaraikan siapa yang dikebumikan dan di mana, jadi keluarga boleh melawat kubur jika mereka mahu.