Lelaki AS Bakar Diri Protes Genosid Di Gaza

Lelaki AS Bakar Diri Protes Genosid Di Gaza

0
SHARE
Genosid
membakar dirinya di luar Kedutaan Israel di Washington, D.C ( Sumber Foto: Gambar tular di laman media sosial )

WASHINGTON, AS – Seorang anggota aktif Tentera Udara A.S. cedera parah selepas membakar dirinya di luar Kedutaan Israel di Washington, D.C. pada Ahad sambil mengisytiharkan bahawa dia “tidak akan lagi terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai”.

Lelaki itu, yang namanya tidak segera didedahkan, berjalan ke kedutaan sejurus sebelum jam satu tengah hari dan mula membuat siaran langsung pada platform Twitch.

Pegawai penguatkuasa undang-undang percaya lelaki itu memulakan siaran langsung, meletakkan telefonnya dan kemudian menyiram dirinya dengan pantas dan menyalakan api.

Video itu kemudiannya dialih keluar daripada platform, tetapi pegawai penguatkuasa undang-undang telah memperolehinya bagi tujuan siasatan.

“Polis tidak segera memberikan sebarang butiran tambahan mengenai kejadian itu,” memetik sumber AP.

Insiden itu berlaku ketika Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu sedang mendapatkan kelulusan kabinet untuk operasi ketenteraan di bandar Rafah di selatan Gaza.

Semua ini sementara perjanjian gencatan senjata sementara sedang dirundingkan.

Serangan tentera Israel di Gaza, bagaimanapun, telah mendapat kritikan, termasuk tuntutan pembunuhan beramai-ramai terhadap rakyat Palestin.

Pada bulan Disember, seseorang membakar diri di luar konsulat Israel di Atlanta dan menggunakan petrol Atlanta.

Bendera Palestin ditemui di tempat kejadian, dan perbuatan itu dipercayai sebagai salah satu “protes politik yang melampau”.